Bad World Tour

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
"Bad World Tour"
Turné av Michael Jackson
År 19871989
Total publik Ca 4,4 miljoner
Sångare Michael Jackson
Kör Sheryl Crow, Kevin Dorsey, Dorian Holley, Darryl Phinnessee
Dansare Damon Navandi, Randy Allaire, Patrik Nebeski, Evaldo Garcia, Dominic Lucero, LaVelle Smith
Gitarr Jennifer Batten, Jon Clark
Trummor Ricky Lawson
Bas Don Boylette
Keyboard Greg Phillinganes, Chris Currell, Rory Kaplan
Michael Jackson-turnéer
"Victory Tour"
(1984)
"Bad Tour"
(1987–1989)
"Dangerous Tour"
(1992–1993)

Bad World Tour var Michael Jacksons första soloturné.

Turnén började i september 1987 med 14 utsålda konserter på Korakuen Stadium i Tokyo i Japan. USA-delen av turnén startade i Kansas City med två utsålda konserter på Kemper Arena.

Den 3 mars 1988 hölls en "privat" konsert på Madison Square Garden i New York. Biljetterna till konserten lottades ut till deltagare i ett lotteri. På konserten gjorde Tatiana Thumbtzen entré under låten "The Way You Make Me Feel". På scenen kysstes Michael och Tatiana och skapade tidningsrubriker över hela världen.

Den europeiska delen av turnén startade i maj med två konserter på Flaminio Stadium i Rom. Den 8 september 1988 fick Michael Jackson pris av ledningen för Wembley Stadium i London för att ha slagit ett världsrekord som än idag står fast, sju utsålda konserter på Wembley Stadium med totalt 504 000 personer i publiken. Kim Wilde fick äran att uppträda som förband på den europeiska delen av Bad Tour.

Den 27 januari 1989 spelades den 123:e och sista konserten under turnén i Los Angeles

Michael Jackson besökte med Bad World Tour 15 länder på fyra kontinenter och spelade 123 konserter för 4 400 000 fans. Turnén var fram till 1992 världens största turné, då Michael Jackson slog sitt eget rekord med Dangerous Tour.

Jackson hade innan turnéns start sagt att detta skulle bli hans sista turné och att han ville få den så imponerande som möjligt. Jackson kom att göra ytterligare två världsturnéer, ännu mer banbrytande än dess föregångare.[källa behövs]

Turnén kom till Sverige i juni 1988, där två slutsålda konserter spelades i Göteborg. Nya Ullevi var vid den tiden under reparation varpå en ny scen riggades på Eriksbergsvarvet. Eftersom konserterna hölls i juni så var det ljust stora delar av dem.

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

Bad Tour, 1988.

Första delen:

Andra delen:

Se också: Bad