Barnängens Tekniska Fabrik

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fabriksbyggnaden vid Bondegatan kring sekelskiftet 1900

Barnängens Tekniska Fabrik var ett svenskt kemi-tekniskt företag. Det är främst känt för sina tvålar, som började tillverkas 1868. Varumärket har fortfarande en stark ställning på den svenska marknaden för fasta tvålar.

Företaget grundades av V. Holmström och låg ursprungligen i Tottieska malmgården vid BondegatanSödermalm i Stockholm, namnet Barnängens tekniska fabrikers AB tillkom 1885 i samband med att bolaget ombildades till aktiebolag. Verksamheten flyttades i slutet av 1920-talet till en nybyggd modern fabrik i Alvik, sedan bolaget 1928 köpts upp av ett konsortium tillsammans med Tomtens fabrik AB och AB Eneroth & co. i Göteborg.[1]

På 1960-talet tillkom även produktion från f.d. Henrik Gahns AB i Uppsala. 1978 köptes Liljeholmens Stearinfabriks AB. En ny produktionsanläggning uppfördes senare i Ekerö utanför Stockholm. Barnängen ägdes under lång tid av KemaNord (senare KemaNobel) men förvärvades 1992 av tyska Schwarzkopf. Sedan Schwarzkopf 1995 förvärvades av Henkel ingår Barnängen i Henkel Norden AB.

Henkel avyttrade därefter fabriken i Ekerö till före detta anställda vid Barnängen som senare sålde den till Oriflame. Henkel har avyttrat delar av Barnängens sortiment.

Kända produkter[redigera | redigera wikitext]

Munvattnet Vademecum, lanserat 1897, har avyttrats till kosmetikatillverkaren Hardford.

Barnängens fasta barntvål började tillverkas i slutet på 1800-talet och produceras fortfarande, men receptet har förändrats genom åren.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1939 (nyutgåva)). Svensk uppslagsbok. Bd 3. Malmö: Svensk uppslagsboks förlag AB. Sid. 103 
  2. ^ ”Barntvål – Barnängen”. Barnängen. http://www.barnangen.se/produkter/Barntval/. Läst 21 november 2012. 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]