Barnarpsgatan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Barnarpsgatan
Munksjö museum 01.JPG
Anlagd1600-talet
Läge
PlatsVäster, Jönköping
SträckningTabergsån - Vätterstranden
Längdmeter
Betydelse
AnvändningTidigare landsväg till Jönköping söderifrån

Barnarpsgatan är en gata i stadsdelarna Söder och Väster i Jönköping. Den går i syd-nordlig riktning från Jordbron vid Tabergsåns mynning i Munksjön till Järnvägsgatan vid Vättern. Den var ursprungligen infartsgatan till Jönköping söderifrån och var till 1945–1962 en del av Riksväg 1, som gick mellan Helsingborg och Stockholm.

Jönköping grundades på 1200-talet och den medeltida staden byggdes väster om Hamnkanalen. Staden brändes ned 1612 inför en väntad attack av danskarna, och när den återuppbyggdes från 1620-talet anlades den i sin helhet öster om Hamnkanalen på den sandiga reveln mellan Munksjön och Vättern. Under andra hälften av 1800-talet skedde en ny uppbyggnad av stadsbebyggelse väster om Hamnkanalen, i vad som då kallades Förstaden, senare Väster, eller Västra centrum. Västra Storgatan blev huvudstråk i öst-västlig riktning och Barnapsgatan i nord-sydlig.

Barnarpsgatans sträckning är från 1600- talet, då Barnarpsgatan också blev huvudinfart från söder.

På Barnarpsgatan var anlagt spårvagnsspår för Jönköpings spårvägar från spårvagnshallarna på Gjuterigatan, men linjerna till Söder gick på Klostergatan, Torpagatan och Tabergsgatan till Torpa och Jordbro.

Byggnader vid Barnarpsgatan[redigera | redigera wikitext]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]