Barnfonden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Barnfonden Insamlingsstiftelse
TypHjälporganisation
HuvudkontorMalmö
NyckelpersonerAnna Svärd (Generalsekreterare)
BranschNGO
Historia
Grundat1991
Övrigt
Webbplatswww.barnfonden.se


Barnfonden är en svensk insamlingsstiftelse och hjälporganisation som förmedlar stöd till barn och deras familjer genom utvecklingsprojekt i Afrika, Asien och Latinamerika. Organisationen erbjuder möjlighet för svenskar att stödja fadderbarn i cirka 25 olika länder, och driver även andra humanitära projekt. De samarbetar med danska Børnefonden och amerikanska ChildFund.

Organisationspresentation[redigera | redigera wikitext]

Barnfonden är en fadderorganisation som startades 1991 i samarbete med den danska organisationen Børnefonden. I dagsläget förmedlar Barnfonden stöd från över 26 000 faddrar till utvecklingsprojekt i 25 länder lokaliserade i Afrika, Asien och Latinamerika[1]. Organisationen arbetar med FN:s konvention om barnets rättigheter som vägledning i arbetet. Barnfonden stödjer barn och familjer oavsett tro, etnicitet eller politisk övertygelse. Barnfonden är medlem i nätverket ChildFund Alliance.

Målsättning[redigera | redigera wikitext]

Barnfondens målsättning är en värld där barn har möjlighet att utvecklas på sina egna villkor och där barnen är med i att långsiktigt skapa en bättre framtid[2].

Målet med Barnfondens arbete är att nå en långsiktig utveckling i de områden där de arbetar. När ett nytt projekt startas har de en tydlig plan att efter tio till tjugo års stöd överlämna projektet till de deltagande familjerna. Barnfonden anser att det är grundläggande att stärka familjerna, ge dem kunskap och kapacitet till att själva driva arbetet vidare för att nå en hållbar utveckling som ska leda till att familjerna får en egen inkomst[källa behövs].

Barnfondens arbete[redigera | redigera wikitext]

Organisationen arbetar med projekt som inleds i områden där fattigdom är utbrett och samtliga familjer som bor i området är välkomna att delta. Fattiga förhållanden kan till exempel innebära att inte ha möjlighet att låta sina barn gå i skolan, ha möjlighet att besöka hälsokliniker vid behov, sakna tillgång till rent vatten eller att föräldrar inte har råd med näringsrik mat till sina barn.

Finansiering av projekt[redigera | redigera wikitext]

Verksamheten finansieras till största delen genom bidrag från faddrar[3]. Varje fadder betalar en viss summa pengar varje månad till ett specifikt projekt. Om man vill kan man även få kontakt med sitt fadderbarn genom brevväxling, så att man får insikt i hur projektet går från barnets perspektiv.

Ekonomi och kontroll[redigera | redigera wikitext]

Ekonomin redovisas öppet och granskas av en auktoriserad revisor. Barnfonden innehar 90-konton vilket innebär att Svensk Insamlingskontroll kontrollerar att minst 75 % av intäkterna går till organisationens hjälpverksamhet. Under 2010 använde Barnfonden 85 % av insamlade medel till utvecklingsarbetet. Övriga 15 % gick till administration och reklam[3].

Barnfonden är även medlem i Frivilligorganisationernas Insamlingsråd.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Här arbetar vi - Barnfonden”. http://www.barnfonden.se/om-barnfonden/har-arbetar-vi. Läst 14 mars 2012. 
  2. ^ ”Vision och uppdrag”. Arkiverad från originalet den 18 mars 2012. https://web.archive.org/web/20120318160845/http://www.barnfonden.se/om-barnfonden/vision-och-uppdrag. Läst 14 mars 2012. 
  3. ^ [a b] ”Verksamhetsberättelse och årsredovisning 2010”. Arkiverad från originalet den 12 februari 2016. https://web.archive.org/web/20160212230914/http://www.barnfonden.se/wp-content/uploads/2011/05/BF_Arsredovisning_2010.pdf. Läst 14 mars 2012.