Barnskötare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Barnskötare är ett pedagogiskt yrke som går ut på att ta hand om barn, oftast i förskoleåldern. På förskolor arbetar de tillsammans med förskollärare, och de två yrkesgrupperna kompletterar varandra i ett arbetslag där förskolläraren har ledningsansvaret. I praktiken genomför de dock i princip samma arbetsuppgifter.

Tidigare fanns en särskild gymnasieutbildning som ledde till barnskötarexamen, men det har numera avskaffats. Numera bedrivs motsvarande utbildning inom barn- och fritidsprogrammet. Även på komvuxnivå erbjuds dylika utbildningar. Anställda inom barnsomsorgen som inte är utbildade förskollärare är ofta anställda som barnskötare oavsett om de har lämplig gymnasieutbildning eller inte. Kommunala förskolor i Sverige fastanställer dock vanligen inte personer som saknar gymnasiekompetens med barninriktning.

En flicka eller ung kvinna som tar hand om andras barn i deras hem, ibland som inneboende, kallades tidigare ibland även barnsköterska, eller ord som barnjungfru eller barnpiga, men numera används oftare benämningen barnflicka, särskilt om den anställde är något yngre, eller nanny om den anställde är något äldre och/eller har utbildning för sitt arbete. Manliga motsvarigheter kallas ibland för "manny", men numera har den mer könsneutrala benämningen Barnvakt tagit över. Ibland kan dock termen barnskötare fortfarande användas, då oftast om äldre som eventuellt har genomgått särskild utbildning inom området, eller om barnen är yngre (ungefär upp till cirka 3 år).

Se även[redigera | redigera wikitext]