Bengt Nordenberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bengt Nordenberg
Bengt Nordenberg1.JPG
Född 22 april 1822
Jämshög, Blekinge
Död 18 december 1902 (80 år)
Düsseldorf
Nationalitet  Sverige
Fält Måleri
Utbildning Konstakademin och Kunstakademie Düsseldorf
Rörelse Düsseldorfskolan
Signatur
Bengt Nordenberg signature.png

Bengt Nordenberg, född 22 april 1822 i Jämshög, Blekinge, död 18 december 1902 i Düsseldorf. Konstnär tillhörande av Düsseldorfskolan och mest känd för sina folklivsbilder med motiv hämtade från Dalarna, Blekinge och Skåne. Nordenberg har även skildrat medelklass och högre klassers liv, samt även målat kyrkomålningar och altartavlor. Hans konst är väl representerad på såväl Nationalmuseum som Göteborgs konstmuseum. Flera av Nordenbergs bilder reproducerades i tidskriften Litografiskt Allehanda som utgavs 1859-65, vilket bidrog till hans popularitet.

Bengt Nordenberg är farbror till konstnären Henrik Nordenberg (1857–1928)

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Nordenberg växte upp i fattigdom och blev lärling hos en målare i Sölvesborg. 1843 kunde han förverkliga sin önskan att komma till Stockholm och studerade vid Konstakademien. På hösten 1851 for han till Düsseldorf, där Theodor Hildebrandt och sedan Adolf Tidemand blev hans lärare. I synnerhet den senare utövade avgörande inflytande på Nordenbergs teknik och idékrets. Han var länge en av Tidemands medhjälpare vid utförandet av reproduktioner av dennas tavlor. Dock är det värt att påpeka att Nordenbergs måleri kännetecknas av en större värme och mjukare penselföring än Tidemans något hårda stil vilket syns i tex Tidemans "Fanatikerna" som kan jämföras med Nordenbergs "En Läsare stör friden".

1856 erhöll Nordenberg ett resestipendium av svenska staten och efter ett och ett halvt år i Paris där han studerade för Thomas Couture samt ett kortare stopp i Düsseldorf for Nordenberg hösten 1858 till Rom. Han återvände dock snart till Düsseldorf, där han bosatte sig för resten av livet.

Redan tidigt blev han känd och uppskattad för sina folklivsskildringar såsom Nattvard i en landtkyrka (1850, Nasjonalgalleriet, Oslo) och På orgelläktaren (1860, Göteborgs konstmuseum). Bland hans främsta verk brukar framhållas Tiondemöte i Skåne (1865, Nationalmuseum), ett av de mera kända torde vara Bröllop i Värend (1865, Smålands fornsal, Växjö) liksom Den sista färd. Nordenberg är rikt företrädd på flera tyska museer, bäst företrädd är han på Kulturen i Lund. Nordenberg var mycket produktiv och hans målningar var populära bland stadsbor särskilt i Blekinge och Småland. Han målade även altartavlor i ett flertal småländska kyrkor, bland annat Stenbrohult och Gårdsby.[1]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Verk (urval)[redigera | redigera wikitext]

  • Midsommardans vid Leksands kyrka (1854)
  • Andakt (1857)
  • På orgelläktaren (1860)
  • Tiondemöte i Skåne (1865)
  • En läsare stör fröjden i en gillesstuga (1866)
  • Den sista färden (1870)
  • Bröllop i Värend (1873)

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 20. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. Sid. 35 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]