Vit

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om färgen vit. För ljushyade människor, se Vit (hudfärg). För andra betydelser, se Vit (olika betydelser).
Vit
White cat on moped.jpg
— Färgkoordinater —
HTML-färgnamn White
RGB hexadecimalt #FFFFFF
RGBB (r, g, b) (255, 255, 255)
CMYKH (c, m, y, k) (0, 0, 0, 0)
NMI (n, m, i) (-°, 0%, 100%)

Vit är visuellt den ljusaste av alla färger. Den består av en blandning av ljus av alla färger.

Vitt ljus karaktäriseras av att det innehåller samtliga synliga frekvenser, eller ett antal frekvenser så att ljusets färgtemperatur ligger på omkring 5 000 K. Analogt med det kallas signaler som innehåller samtliga (tillgängliga) frekvenser för vitt brus.

Alla vita färgämnen består av finfördelade genomskinliga material. Ett exempel är transparent vatten, som även i form av is är transparent. Finfördelad is (som till exempel snö) är vit, på grund av de enskilda iskristallernas gränsytor som alla reflekterar en del av ljuset. Papper består av ganska transparenta cellulosafibrer.

Vitt och svart[redigera | redigera wikitext]

Vit färg kontrasterar mot svart, den mörkaste färgen, som inte består av något ljus alls.

Kontrasten vit–svart används i många spel för två personer, som schack och dam, för att beteckna de två spelarna.

Symbolik[redigera | redigera wikitext]

Vit används bildligt i flera betydelser som anknyter till oskuld och renhet, bland annat laglighet, nykterhet och drogfrihet (vit vecka). Historiskt har det även använts i betydelsen kontrarevolutionär, som i exempelvis uttrycken vita arméer och vit terror under inbördeskrigen i Finland och Ryssland på 1910- och 1920-talen. Vit är också det franska kungahuset Bourbons färg.

Se även[redigera | redigera wikitext]