Vit

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
White cat on moped.jpg
Den här artikeln handlar om färgen vit. För ljushyade människor, se Vit (hudfärg). För andra betydelser, se Vit (olika betydelser).
Vit som HTML-färg
— Färgkoordinater —
HTML-färgnamn White
RGB hexadecimalt #FFFFFF
RGBB (r, g, b) (255, 255, 255)
CMYKH (c, m, y, k) (0, 0, 0, 0)
NMI (n, m, i) (-°, 0%, 100%)

Vita färger är mycket ljusa och har ingen eller endast mycket liten dragning mot någon annan färg.[1] I det standardiserade färgbeteckningssystemet NCS är vitt en av sex elementarfärger och har beteckningen W. Bland HTML-färgerna för bildskärmar finns flera vita färger, en av dem hör till de 16 originalfärgerna och dess koordinater visas i boxen till höger.

Vitt ljus och vitt brus[redigera | redigera wikitext]

Vitt ljus karaktäriseras av att det innehåller samtliga strålningsvåglängder som kan stimulera vårt synsinne, eller ett antal våglängder så att det visuellt uppfattas likadant som om alla våglängder fanns.[2] Analogt med det kallas signaler som innehåller samtliga (tillgängliga) våglängder för vitt brus.

Vitt och svart[redigera | redigera wikitext]

Vit färg kontrasterar mot svart, den mörkaste färgen. Kontrasten vit–svart används i många spel för två personer, som schack och dam, för att beteckna de två spelarna.

Symbolik[redigera | redigera wikitext]

Vit används bildligt i flera betydelser som anknyter till oskuld och renhet, bland annat laglighet, nykterhet och drogfrihet (vit vecka). Historiskt har det även använts i betydelsen kontrarevolutionär, som i exempelvis uttrycken vita arméer och vit terror under inbördeskrigen i Finland och Ryssland på 1910- och 1920-talen. Vit är också det franska kungahuset Bourbons färg.[källa behövs]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sivik, Lars; Hård, Anders (1984). Namn på färger. Stockholm: Färginstitutet Färgrapport F24. Sid. 11 
  2. ^ Fridell Anter, Karin; Berggren, Leif (2014). ”Belysningstekniska begrepp och mätmetoder”. i Fridell Anter, Karin; Klarén, Ulf. FÄRG & LJUS för människan - i rummet. Stockholm: Svensk Byggtjänst. Sid. 91 

Se även[redigera | redigera wikitext]