Bergviks församling

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bergviks församling
Före detta församling
Bergviks kyrka 02448.jpg
LandSverige
KommunSöderhamns kommun[1]
TrossamfundSvenska kyrkan
StiftUppsala stift
Bildad1 januari 1914
 av del avSöderala församling
Upphörd31 december 2005
Uppgått iMo-Bergviks församling
Upphov tillBergviks distrikt
Karta
Bergviks församlings läge i Gävleborgs län.
Red pog.svg
Bergviks församlings läge
i Gävleborgs län.
Koordinat61°15′40″N 16°49′08″Ö / 61.261233333333°N 16.818838888889°Ö / 61.261233333333; 16.818838888889
Koder, länkar
Församlingskod218206
KyrkoarkivSE/HLA/1010012
Redigera Wikidata
För församlingen under medeltiden med detta namn i Hälsingland, se Skogs församling, Uppsala stift

Bergviks församling var en församling i Uppsala stift och i Söderhamns kommun i Gävleborgs län. Församlingen uppgick 2006 i Mo-Bergviks församling.

Administrativ historik[redigera | redigera wikitext]

Församlingen bildades 1914 genom en utbrytning ur Söderala församling och var därefter annexförsamling (kapellförsamling till 1917) i pastoratet Söderala och Bergvik som 1 maj 1917 utökades med Ljusne församling och 1962 med Mo församling.[2] Församlingen uppgick 2006 i Mo-Bergviks församling[3]

Kyrkor[redigera | redigera wikitext]

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Bergviks församlingsområde ligger väster om Söderhamn och genomflytes av Ljusnan, som här utvidgas till sjön Bergviken (46,6 m ö.h.) i områdets västra del och till sjön Marmen (37,4 m ö.h.) i socknens östra del. Nivåskillnaden mellan de två sjöarna beror på den damm som ligger mitt i samhället Bergvik och som utgör Bergviks kraftstation. Mellan Bergviken i väster och kraftstationen avsmalnar Ljusnan i ett vatten som heter Smalsjön. Församlingen har skogsbygd i norr och söder. Området är delvis tättbebyggt.

Ljusnan delar upp församlingsområdet i en nordlig och en sydlig del. Norr om älven ligger byarna Vannsätter, Österbacken och Ellervik. Även den norra delen av Bergviks tätort ligger här, liksom Bergviks kyrka. Området genomkorsas av järnvägslinjen Söderhamn-Kilafors. Villberget, Storberget och Lillberget ligger i denna sockendel.

Södra församlingsområdet, som är den till ytan större delen, har Bergviken i väster och Marmen i öster. Södra delen av tätorten Bergvik ligger här. Vidare ligger här byarna Lynäs, Klovheden, Verkmyra, Sunnanå samt Edsäng. I denna sockendel ligger också Gullberget (250 m ö.h.), som är församlingsområdets högsta berg. Andra berg är Trollberget och Mickelberget. Det senaste reser sig strax söder om Bergviks tätort.

Geografisk avgränsning[redigera | redigera wikitext]

Bergviks församlingsområd avgränsas i norr av Mo socken. Vid Floråns mynning i viken Vågen (av Marmen) ligger "tresockenmötet" Bergvik-Mo-Söderala. I nordost gränsar Bergviks församlingsområde mot Söderala församling. Gränsen är i sin helhet en knappt 10 kilometer lång vattengräns som går mitt i Marmen, i vars södra del "tresockenmötet" Bergvik-Söderala-Ljusne ligger. I sydost gränsar sockenområdet till Ljusne församling. Gränsen är cirka 4 kilometer lång och går från Marmen mot sydväst till en punkt i närheten av Gärstjärnen (i Skogs socken). Här ligger "tresockenmötet" Bergvik-Ljusne-Skog.

I söder gränsar församlingsområdet till Skogs socken. Gränsen mot Skog är cirka 10 kilometer lång och sträcker sig västerut till "tresockenmötet" Bergvik-Skog-Segersta, som ligger mitt i Bergvikens östra del. I väster gränsar socknen till Segersta socken i Bollnäs kommun. Denna gräns är cirka 3 kilometer lång och går från Bergviken norrut till Villsjön och "tresockenmötet" Bergvik-Segersta-Mo.

Historik[redigera | redigera wikitext]

År 1924 hade Bergviks kapellförsamling 2668 invånare och år 1933 hade kapellförsamlingen 2812 invånare på en yta av 49,11 km².

Ortnamnet[redigera | redigera wikitext]

År 1324 skrevs Beruiic, vilket ursprungligen åsyftade en vik av sjön Bergviken. Namnet har historiskt använts även om den nuvarande Skogs församling. Förledet innehåller ett genitiv ånamnet Bera, vilket troligen har bildats till ordet bera = "björnhona".

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]