Berlin Pride

Från Wikipedia
Berlin Pride
Prideparaden framför Brandenburger Tor i Berlin under Pride 2007.
PlatsBerlin, Tyskland Tyskland
TidpunktJuli
År1979-
TypFestival för HBTQ+-personer
Geografisk
omfattning
Storstadsregion Berlin/Brandenburg

Berlin Pride, eller CSD Berlin är en årligen återkommande festival i Berlin som främst riktar sig till HBTQ-personer (homo- och bisexuella, transpersoner och queera). CSD står för Christopher Street Day, som firas till minne av Stonewallrevolten i New York. 1971 grundades föregångaren till Berlin Pride, Homosexuelle Aktion Westberlin, som anordnade demonstrationer under 1970-talet i Västberlin. Berlin Pride startade 1979 och paraden brukade äga rum i midsommarveckan i juni, men har sedan 2016 flyttats till tredje veckan i juli. Under festivalmånaden pågår aktiviteter i hela Berlin. Under denna period firas även Lesbisch-schwules Stadtfest, Kreuzberg Pride, Dyke March samt Gay Night at the Zoo bland flera andra arrangemang. CSD Berlin är bara en av Berlins gayfestivaler som hålls varje år i Berlin.[1] Under 2012 deltog cirka 700 000 personer i Berlin Pride-paraden och 500 000 personer var närvarande vid den sista paradplatsen vid Brandenburger Tor, vilket gjorde det till ett av de största evenemangen i Berlin, liksom ett av de största prideevenemangen i världen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Berlin Pride hålls till minne av Stonewallupproret, det första stora upproret bland hbtq-personer mot polisövergrepp, den 27 juni 1969. Det ägde rum på Christopher Street, i närheten av Greenwich Village i New York.[2]

Den första Berlin Pride i Berlin ägde rum den 30 juni 1979 och har sedan dess ägt rum varje år.[3][4]

Evenemang[redigera | redigera wikitext]

Berlin Pride omfattar flera evenemang som äger rum inom ramen för den månadslånga Pridefestivalen, vanligtvis med start i slutet av maj. Pride Week är festivalens sista vecka och avslutas med Berlin Pride Parade. Berlin Pride-galan har pågått sedan 2011 och arrangeras i samarbete med Friedrichstadt Show Palace.

Samma månad hålls både Kreuzberg Pride och Gay Night at the Zoo. Andra gayfestivaler i Berlin är Folsom Europe och Easter in Berlin.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Alla Berlin Pride-evenemang arrangeras av Berliner CSD e.V. (Berlin LGBT Pride Association). Organisationen bildades i slutet av 1999. Föreningen var tänkt att avlösa de tre tidigare samordnarna: "Sonntags-Club", "LSVD" och "Mann-o-Meter", som hade organiserat "CSD Berlin" från 1994 till 1999. [5]

Varje år fastställs Berlin Pride-paradens tema, motto och politiska krav i så kallade Pride-forum. Det är öppna möten som vem som helst kan delta i.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Berlin Pride, 13 april 2023.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]