Tom of Finland

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tom of Finland
(Touko Valio Laaksonen)
Touko-Laaksonen-1959.jpg
Touko Laaksonen 1959
Födelsenamn Touko Valio Laaksonen
Född 8 maj 1920
Finland S:t Karins, Finland
Död 7 november 1991 (71 år)
Finland Helsingfors, Finland
Konstnärskap
Fält Teckning (konst)
Motiv Homosexuella män

Tom of Finland, egentligen Touko Valio Laaksonen, född 8 maj 1920 i S:t Karins, död 7 november 1991 i Helsingfors, var en finsk konstnär som haft ett betydande inflytande på homoerotisk konst och gaykultur. Hans konst avbildar ofta mycket välbyggda läderklädda män med motorcyklar eller män klädda i sjömansuniformer som är involverade i sexuella handlingar. Han började skicka bilder till amerikanska gaytidningar under sent 1950-tal och antog sitt artistnamn för att hans identitet inte skulle röjas i hemlandet.

Positiva omdömen av Tom of Finland pekar bland annat på att han återgav stolta homosexuella män som inte tvekar att leva ut sin läggning. Detta bidrog till att stärka den begynnande gayrörelsen och ge den en identitet. Kritiker har dock hävdat att hans karaktärer ofta är stereotypa med en begränsad repertoar av sjömän, byggnadsarbetare och motorcykelpoliser som vanligen har en massiv och orealistisk fysik. Särskilt delar av hans tidiga konst återger ibland scener som närmast kan beskrivas som våldtäktsartade. I några enstaka teckningar finns män i nazistisk uniform som skildras på ett till synes positivt sätt. När HIV började spridas fick Tom of Finland kritik för sina positiva skildringar av tillfälliga förbindelser med oskyddat sex; han svarade på detta med teckningar av muskulösa män med budskapet Use a rubber!

Idag kan man se hans bilder på Toms Saloon i Hamburg samt i Tom House i Los Angeles tillhörande Tom of Finland Foundation, som har några av konstnärens personliga ägodelar. Museum of Modern Art i New York har en permanent utställning av Tom of Finland. Tom's Bar i Berlin och Tom's Club i Helsingfors har tagit sina namn från Tom of Finland. Utställningar med bilder av Tom of Finland har visats i flera städer. Filmen Tom of Finland är under inspelning av Film i Väst och har premiär 2017.

Källa[redigera | redigera wikitext]

  • Slade, Joseph W.: Pornography and Sexual Representation: A Reference Guide, Volume 2. Pp. 545–546. Greenwood Publishing Group, 2001. ISBN 0-313-27568-8

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]