Tom of Finland

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tom of Finland
(Touko Valio Laaksonen)
Touko-Laaksonen-1959.jpg
Touko Laaksonen 1959
FödelsenamnTouko Valio Laaksonen
Född8 maj 1920
Finland S:t Karins, Finland
Död7 november 1991 (71 år)
Finland Helsingfors, Finland
Konstnärskap
FältTeckning (konst)
MotivHomosexuella män
UtbildningKonstuniversitetets Sibelius-Akademi
Redigera Wikidata

Tom of Finland, egentligen Touko Valio Laaksonen, född 8 maj 1920 i S:t Karins, död 7 november 1991 i Helsingfors, var en finsk konstnär som haft ett betydande inflytande på homoerotisk konst och gaykultur. Han började skicka bilder till amerikanska gaytidningar under sent 1950-tal och antog sitt artistnamn för att hans identitet inte skulle röjas i hemlandet.

Motiv och mottagande[redigera | redigera wikitext]

Hans konst avbildar ofta mycket välbyggda läderklädda män med motorcyklar eller män klädda i sjömansuniformer som är involverade i sexuella handlingar. Positiva omdömen av Tom of Finland pekar bland annat på att han återgav stolta homosexuella män som inte tvekar att leva ut sin läggning. Detta bidrog till att stärka den begynnande gayrörelsen och ge den en identitet. Kritiker har dock hävdat att hans karaktärer ofta är stereotypa med en begränsad repertoar av sjömän, byggnadsarbetare och motorcykelpoliser som vanligen har en massiv och orealistisk fysik. Särskilt delar av hans tidiga konst återger ibland scener som närmast kan beskrivas som våldtäktsartade. I några enstaka teckningar finns män i nazistisk uniform som skildras på ett till synes positivt sätt.

När HIV började spridas fick Tom of Finland kritik för sina positiva skildringar av tillfälliga förbindelser med oskyddat sex. Han svarade på detta med teckningar av muskulösa män med budskapet Use a rubber! (Använd gummi!).

Eftermäle[redigera | redigera wikitext]

Tom House, Los Angeles, med konst av Tom of Finland.

I barndomsstaden S:t Karins planeras vandringar i Tom of Finlands fotspår och en musikal sätts upp på Åbo stadsteater om konstnären i förberedelserna av firandet av Finlands 100-årsjubileum som självständig stat.[1]

Utställningar[redigera | redigera wikitext]

Idag kan man se hans bilder på Toms Saloon i Hamburg samt i Tom House i Los Angeles tillhörande Tom of Finland Foundation, som har några av konstnärens personliga ägodelar. Museum of Modern Art i New York har en permanent utställning av Tom of Finland. Tom's Bar i Berlin och Tom's Club i Helsingfors har tagit sina namn från Tom of Finland. Utställningar med bilder av Tom of Finland har visats i flera städer.

Film[redigera | redigera wikitext]

Filmen Tom of Finland regisserades av Dome Karukoski och producerades av Film i Väst i ett internationellt samarbete. Huvudrollen spelades av skådespelaren Pekka Strang och filmen fick sin världspremiär i januari 2017 vid Göteborg Film Festival.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges Television AB. ”Finland firar 100 år med ikoniska kukar”. http://www.svt.se/kobra/finland-firar-100-ar-med-ikoniska-kukar. Läst 19 oktober 2016. 
  2. ^ ”Pekka Strang spelar Tom of Finland”. https://svenska.yle.fi/artikel/2016/02/14/pekka-strang-spelar-tom-finland. Läst 16 november 2016. 

Källa[redigera | redigera wikitext]

  • Slade, Joseph W.: Pornography and Sexual Representation: A Reference Guide, Volume 2. Pp. 545–546. Greenwood Publishing Group, 2001. ISBN 0-313-27568-8

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Timo Mäkelä
Kalle Träskalle-hatten
Touko Laaksonen
1990
Efterträdare:
Kivi Larmola