Berlins representanthus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Berlins representanthus
Abgeordnetenhaus von Berlin
Berlins vapenAbgeordnetenhaus von Berlin
Typ
Utformning Enkammarsystem
Ledning
Talman (ty. Präsident des Abgeordnetenhauses) Ralf Wieland (SPD)
Struktur
Antal platser Variabelt; 149 (2011)
Politiska grupper SPD (47)
CDU (39)
Die Grünen (29)
Die Linke (19)
Piratenpartei (15)
Val
Valsystem Proportionella val och enmansvalkretsar
Senaste valet 18 september 2011
Mötesplats
Preussens lantdagshus, Berlin
Webbplats
www.abgeordnetenhaus.de
Ej att förväxla med Tysklands federala parlament, Förbundsdagen.

Berlins representanthus (även benämnt deputeradekammare, tyska: Abgeordnetenhaus von Berlin) är det tyska förbundslandet Berlins parlament och lagstiftande församling. Dess mötesplats är sedan 1993 Preussens lantdagshus (Preußischer Landtag) på Niederkirchnerstrasse i centrala Berlin.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Representanthuset grundades 1951 som Västberlins lagstiftande församling efter val i december 1950. Det ersatte då i Västberlin Berlins stadsförsamling (se Berlins historia) efter att myndigheterna i Östberlin bojkottat de gemensamma valen och tillsatt ett eget magistrat för Östberlin. På grund av ockupationen av Berlin var man under delningen underordnad det Allierade kontrollrådet med begränsade lagstiftningsbefogenheter. Sedan Tysklands återförening är representanthuset lagstiftande församling för hela Berlin.

Uppgifter[redigera | redigera wikitext]

Representanthusets viktigaste funktioner är att stifta lagar för förbundslandet Berlin, inom de ramar som sätts av den federala lagstiftningen, välja Berlins regerande borgmästare och senat, samt att granska och godkänna förbundslandets budget.

Val till representanthuset[redigera | redigera wikitext]

Valkretsindelning för direktmandat i representanthuset.

Val till representanthuset sker vart femte år, med en femprocentig spärr för representation. Berlin är indelat i enmansvalkretsar varifrån kandidater väljs direkt, och utfyllnadsmandat från partilistor läggs sedan till för att uppnå proportionell representation. Således kan antalet ledamöter variera mellan mandatperioderna, men är som lägst 130.

Valet 2011[redigera | redigera wikitext]

Det senaste valet i Berlin genomfördes i september 2011 och ledde till att den sedan 2001 regerande koalitionen mellan socialdemokraterna SPD och vänsterpartiet Die Linke ersattes av en koalition mellan SPD och kristdemokratiska CDU, med SPD som största parti och Klaus Wowereit (SPD) återvald som regerande borgmästare och regeringschef. Det var även första gången Piratenpartei blev invalt på delstatsnivå i Tyskland, medan det liberala FDP förlorade sin representation. Wowereit avgick 2014 och ersattes då av Michael Müller (SPD) som regerande borgmästare.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Abgeordnetenhaus von Berlin