Billy Rieloff

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Billy Guillermo Rieloff-Aspillaga, född 1965 i Chile, är en svensk-chilensk brottsling.

Rieloff kom till Sverige i slutet av 1960-talet och är uppväxt i Växjö. Han kom tidigt i kontakt med rättvisan för småstölder och snatterier. År 1984 dömdes han för första gången till skyddstillsyn för stöld mm. Efter ytterligare en rad småbrott dömdes han senare till fängelse, och när han kom ut ordnade de sociala myndigheterna ett sommarvikariat på ICA:s centrallager i Växjö, en arbetplats han lämnade tämligen omgående.

Hösten 1989 dömdes han åter för en rad småbrott som stöd och häleri, och därefter övergick hans kriminella bana mot grövre gärningar. Rieloff kom i början av 1990-talet i kontakt med några från den s.k Järnaligan och tillsammans med dessa kom man att bilda Södertäljeligan, som under 1994-95 begick flera grova rån i Mellansverige, bland det uppmärksammade rånet mot Sörmlands Sparbank i Vingåker, där en rullstolsburen man blev svårt misshandlad med en gevärskolv. Efter ett rån mot en värdetransport i Södertälje i oktober 1995 greps ligan då Rikskriminalpolisen av en slump kommit dem på spåren.

Ligan dömdes till långa fängelsestraff för de brutala rånen och för Rieloffs del blev straffet sammanlagt 18 års fängelse då han tidigare varit villkorligt frigiven. Vintern 2004 rymde Rieloff tillsammans med medfångarna Daniel Maiorana och Nazim Rudhani från Kumlaanstalten,[1] men fångades in fyra dygn senare i en lägenhet i Örnsköldsvik. I slutet av 2006 frigavs han villkorligt från sitt 13-åriga straff, men tiden i frihet varade bara 1,5 år. Den 4 augusti 2008 greps han av polis efter en vild skottlossning i ett bostadsområde i Mjölby. Han häktadades av Linköpings tingsrätt misstänkt för förberedelse till grovt rån och olaga vapeninnehav.[2] Förutom Rieloff greps även en annan återfallsförbrytare, Mårten Tammiharju vid denna aktion.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fångarna kan vara i Stockholm, Dagens Nyheter 2004-01-19
  2. ^ Hårdbevakad häktning av trio Arkiverad 10 augusti 2008 hämtat från the Wayback Machine. Östgötacorrespondenten, 7 augusti 2008