Blankning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Schematisk representation av blankning i två steg.

Blankning (engelska: short selling) är en ekonomisk term som innebär att man säljer finansiella instrument som till exempel aktier som man inte äger. Det är i princip motsatsen till ett vanligt aktieköp. Man lånar aktier av ett institut, som en fond eller motsvarande, och säljer sedan dessa vidare på värdepappersmarknaden. Vid en senare tidpunkt köper man tillbaka aktierna, förhoppningsvis till ett lägre pris vilket därmed ger en vinst, för återlämning till den som ursprungligen lånade ut aktierna. För att blankning skall ge stor avkastning krävs ett stort kapital att blanka med. Det kan för en privatperson vara osäkert att blanka då man blir skuldsatt ifall aktien stiger.

Denna typ av spekulation i kursfall är för närvarande tillfälligt förbjuden i ett fåtal bankaktier i vissa länder.

Nakenblankning[redigera | redigera wikitext]

Nakenblankning skiljer sig genom att den som utför affären inte äger eller har tillgång till de instrument som blankas. [1]

Blankning i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Efter finanskriserna under sensommaren 2008[2], började även svenska politiker att diskutera fenomenet. Finansminister Anders Borg uttalade sig negativt om blankning och föreslog regleringar för att stävja det hela. Även finansmannen Christer Gardell har gjort ett uttalande i media [3] om att blankning bör förbjudas helt enkelt, eftersom förfarandet på tunna marknader gör normala prissättningar ineffektiva.

Idag finns ett antal företag som levererar färdiga konsumentlösningar för den som vill prova på blankning, exempelvis Avanza och Nordnet.[4][5].

Blankning i fiktion[redigera | redigera wikitext]

Filmen Det våras för Hitler handlar om två teaterproducenter som säljer andelar motsvarande 26 000% i en musikal, för att gå med vinst när föreställningen misslyckas. I Casino Royale försöker skurken Le Chiffre tjäna pengar genom att blanka aktier i ett flygbolag, och spränga ett av deras flygplan vid en uppvisning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tyskland förbjuder naken blankning”. Dagens Industri. 19 maj 2010. http://di.se/Default.aspx?pid=207134__ArticlePageProvider. [död länk]
  2. ^ http://www.e24.se/branscher/bankfinans/artikel_739355.e24 (2008-09-27)
  3. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 15 september 2009. https://web.archive.org/web/20090915194005/http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2346544. Läst 1 oktober 2008. 
  4. ^ ”Blankning | Avanza” (på sv). www.avanza.se. https://www.avanza.se/kundservice/kundservice/fragor-svar/handel-vardepapper/blankning.html. Läst 10 mars 2017. 
  5. ^ https://www.nordnet.se/mux/web/nordnet/krediterBlankning.html