Blodgruppsdieten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Blodgruppsdieten är en kontroversiell diet som utarbetats av den amerikanske naturopaten (ej att förväxla med läkarutbildning) Peter D'Adamo. Idéerna publicerades av D'Adamo själv i boken Eat Right 4 Your Type (1996), i svensk översättning Ät rätt för din blodgrupp (2002). Grundtanken i dieten är att människan bör anpassa sin kost och sitt levnadsmönster efter sin blodgrupp enligt AB0-systemet. Dieten, som enligt författaren bl a kan kurera både cancer och AIDS, har utsatts för massiv kritik av många läkare och dietister som avfärdar dieten som rent kvacksalveri och pseudovetenskap.

Idé bakom dieten[redigera | redigera wikitext]

D'Adamo hävdar att lektiner (en grupp proteiner som kan interagera med kolhydrater) som intas via födan kan binda till AB0-systemets blodgruppsantigener i blodet och orsaka problem hos människor. Utifrån detta anser D'Adamo att mänskligheten kan delas in i 4 grupper som i sin tur bör följa kostråden för sin blodgrupp.

  • Blodgrupp 0, som D'Adamo kallar jägaren, anses vara den äldsta blodgruppen. Personer med denna blodgrupp förväntas vara muskulösa och ges rådet att äta en köttrik diet.
  • Blodgrupp A, jordbrukaren, som D'Adamo anser vara en blodgrupp som uppstått då människan blev bofast och startade jordbrukssamhällen. Dessa människor ges bl a rådet att avstå från kött och äta mycket grönsaker.
  • Blodgrupp B, nomaden, anses ha ganska flexibelt matsmältningssystem.
  • Blodgrupp AB, gåtan, anses vara den senaste blodgruppen. Skall enligt D'Adamo vara ett mellanting mellan jordbrukaren och nomaden.

Kritik mot dieten[redigera | redigera wikitext]

Blodgruppsdieten har utsatts för hård kritik av medicinsk expertis som bl.a. pekar på att det inte finns något stöd för att lektiner som intas via födan kan binda till blodgruppsantigener i människokroppen. Dessutom baseras D'Adamos syn på blodgruppernas uppkomst på rena skrönor; i själva verket är den kronologiska ordningen nästan rakt motsatt den som D'Adamo ger. Blodgruppsdieten kan även vara direkt livsfarlig för jordnötsallergiker med blodgrupp A då D'Adamo hävdar att dessa egentligen inte är allergiska mot jordnötter eftersom jordnötter har "vänliga, A-liknande egenskaper". Dock skriver författaren i sin bok att "vid allergier skall man undvika detta födoämne, men i övrigt följa dieten".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Larhammar, Dan et al. Blodgruppsdieten: fantasier och kvacksalveri, Läkartidningen 2004 nr 41 3168-72 [1] (PDF)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]