Jordnöt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jordnöt
Koeh-163.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningÄrtordningen
Fabales
FamiljÄrtväxter
Fabaceae
SläkteJordnötssläktet
Arachis
ArtJordnöt
A. hypogaea
Vetenskapligt namn
§ Arachis hypogaea
AuktorLinné, 1753
Hitta fler artiklar om växter med

Jordnöt (Arachis hypogaea) är en art inom familjen ärtväxter som odlas för sina näringsrika frön. Arten förekommer numera inte vild, men den härstammar möjligen från Brasilien. Jordnötens frukter är inga egentliga nötter i botanisk mening, till skillnad från hasselnötter, utan baljor med ett eller två frön i varje. Nötallergi innebär till exempel inte automatiskt jordnötsallergi.

Odling[redigera | redigera wikitext]

Jordnöt odlas främst i Asien. Kina och Indien står tillsammans för en majoritet av världsproduktionen. Odlingar sker även i delar av Afrika, Nordamerika och Sydamerika, medan övriga världen svarar för en procent av världsproduktionen.[1]

Det är fröna/kärnorna från oskalade jordnötter som planteras. Det ska det vara varmt och ljust, men inte direkt solljus. Den tål inte låga temperaturer. Jorden bör bestå av mycket kalk och minst 30 procent grov sand och bör aldrig bli helt torr, särskilt inte under blomningen. Själva växten växer snabbt. För att bära frukt ("nötter") behöver blommorna pollineras, därefter växer "nötterna" ut i jorden.[2]

Plantan[redigera | redigera wikitext]

Jordnötsplanta med jordnötter.

Växten är en ettårig ört, upprätt eller vek och blir cirka 30 cm hög. Bladet utgörs av två par småblad (uddblad saknas). Småbladen är omvänt äggrunda till elliptiska, 1–7 cm långa och 0,7–3,2 cm breda, de är kala eller sparsamt håriga, rundade till uddspetsiga. Bladen har stipler som blir 1,5–4 cm långa. Blommorna kommer ensamma i bladvecken på långa skaft.

Kronan blir 0,7–1,3 cm lång och är gul med röda nerver. Ståndarna är 8–9. Frukten är en balja som blir 2–6 cm lång och 1–1,5 cm bred. Fröna ("nötterna") är nästan äggrunda och 1–2 cm långa. Blommorna pollineras som vanligt, men böjer sig sedan ner mot marken så att frukten växer ner i jorden där den mognar, därav namnet.

Fröna, är näringsrika. De innehåller omkring 50 % fett som kan utvinnas och användas som matolja.

Näringsvärde[redigera | redigera wikitext]

Rostade jordnötter innehåller omkring 600 kcal per 100 gram. De är proteinrika med omkring 27 viktprocent protein. De är även rika på fett med omkring 7 procent mättat fett, omkring 25 procent enkelomättat och omkring 16 procent fleromättat fett. Dessutom innehåller jordnötter många vitaminer och mineraler, bland annat niacin, även kallat vitamin B3.[3] GI-värdet är lågt.[4]

Allergier[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Jordnötsallergi

Jordnötter är en vanlig orsak till födoämnesallergiska reaktioner. Människor med födoämnesallergi mot jordnötter får ofta väldigt stark allergisk reaktion; vissa får till och med så kallad hyperallergi. En hyperallergisk person kan vid obehandlat allergianfall dö av så lite som intag av en fjärdedels jordnöt, se anafylaxi. På grund av jordnötens starka allergen kan personer med jordnötsallergi även få problem av minimala mängder och via inandningsluften.

De flesta europeiska flygbolag har slutat att servera jordnötter ombord sina flygplan av denna anledning. För den som vill vara medveten gäller att i offentliga miljöer undvika förtäring av jordnötter i stängda utrymmen, som exempelvis kollektivtrafik, biografer och barlokaler. Även olika tilltugg såsom choklad, nötblandningar, chilinötter, vissa sorters naturgodis och frukostflingor innehåller jordnötter eller spår av jordnötter.

Jordnötter som tilltugg[redigera | redigera wikitext]

Jordnöt
Rostade och saltade jordnötter.

Jordnötter kan rostas och saltas och blir då ett vanligt tilltugg. Jordnötterna har en smörig och något söt nötsmak.[1]

Exempel på andra jordnötstilltugg:

  • Chilinötter består av jordnötter som bakas in i en kryddad deg innan de rostas.
  • Jordnötsringar och -bågar tillverkas genom att rostade jordnötter mals till jordnötssmör, som sedan formas.
  • Nötmix och naturgodis kan bland annat innehålla honungsrostade jordnötter och chilinötter.

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

Arachis hypogaea subsp. oleifera A.Chev.
Arachis nambyquarae Hoehne
Arachnida hypogaea (Linné) Moench
Arachnida quadrifolia Trew

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]