Bloody Mary (folktro)

Från Wikipedia
Ett Halloweenhälsningskort från tidigt 1900-tal skildrar en spådomsritual där en kvinna stirrar in i en spegel i en mörkt rum för att få en glimt av sin blivande mans ansikte. Skuggan av en häxa syns på väggen till vänster.

Bloody Mary är en legend om ett spöke, vålnad eller ande som har framkallats för att avslöja framtiden. Hon sägs dyka upp i en spegel, när hennes namn skanderas upprepade gånger. Uppenbarelsen Bloody Mary kan vara godartad eller illvillig, beroende på historiska variationer av legenden. Bloody Mary-framträdanden ses mest i gruppspel.

Ritual[redigera | redigera wikitext]

I den nutida ritualen uppenbarar sig Bloody Mary för individer eller grupper som rituellt åberopar hennes namn under spådomskonst. Detta görs genom att upprepade gånger skandera hennes namn i en spegel placerad i ett svagt upplyst rum. Namnet måste uttalas 13 gånger (eller något annat specificerat antal gånger).[1]

Uppenbarelsen Bloody Mary påstås vara ett lik, en häxa eller ett spöke, som kan vara vänligt eller ont och ibland ses täckt av blod (därav namnet). Om ritualen sägs att deltagarna kan uthärda att uppenbarelsen skriker åt dem, förbannar dem, stryper dem, stjäl deras själ, dricker deras blod, eller kliar ut deras ögon.[2]

Enligt vissa varianter av ritualen kallas Bloody Mary med ett annat namn; "Hell Mary" och "Mary Worth" är populära exempel.[1] Den moderna legenden om Hanako-san är en japansk parallell till Bloody Mary-mytologin.

Identifikation[redigera | redigera wikitext]

En viss debatt förekommer om identifieringen av Bloody Mary och huruvida hon är baserad på en verklig kvinna.[3] Ett antal historiska personer har lagts fram som kandidater för "Maria". Dessa inkluderar:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Bloody Mary (folklore), 1 juli 2023.

Noter[redigera | redigera wikitext]