Blott en dag

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Blott en dag (olika betydelser).
Blott en dag
Originalspråk Svenska
Kompositör Oscar Ahnfelt
Textförfattare Lina Sandell

Blott en dag är en psalm av Lina Sandell (1832–1903) skriven 1865 och fick en lättare textbearbetning 1872. Från början hade varje rad en stavelse mindre (En dag, ett ögonblick i sänder), men detta ändrades av författarinnan själv för att texten skulle harmoniera med melodin av Oscar Ahnfelt från 1872. Ursprungligen lydde en textrad i första versen "Han som har mer än moders hjärta" men efter påtryckningar från kritiker så byttes orden ut mot "han som bär för mig en faders hjärta". Einar Ekberg med orkester sjöng in den 24 september 1951. Den utgavs på 78-varvaren Odeon D 6298.

Originaltexten med "moders hjärta" finns insjungen av Carola Häggkvist på albumet "Blott en dag" 1998.[1] Den släpptes som singel i Sverige och Norge, men lyckades inte placera sig på försäljningslistorna.

Psalmen är en av de sånger som är vanliga i samband med jordfästningar i Sverige. Texten finns i en översättning till engelska av Andrew L. Skoog (Day by day, and with each passing moment). Country-artisten Don Redmon har skrivit en egen engelsk text till melodin med titeln "Never got a chance to say goodbye".

Texten har översatts till finska av flera personer; författaren till "Päivä vain, se mua lohduttaapi, hetkinen vain yksi kerrallaan..." är okänd. Till skillnad från Sandells psalm Bred dina vida vingar från 1860, blev inte Blott en dag publicerad i 1921 års tillägg.

Sången var också Curt & Rolands första skivinspelning, vilken gjordes i OsloNorsk grammofonkompani och gavs ut 1965, med en instrumentalversion av Jag har hört om en stad som B-sida.

Publicerad i[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/id/001518715. Läst 2 juni 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Wikisource
Texten till Blott en dag finns på Wikisource.