Bobby Jindal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bobby Jindal ca 2005.

Piyush "Bobby" Jindal,[1] född 10 juni 1971 i Baton Rouge, Louisiana, är en amerikansk politiker (republikan). Han invaldes i USA:s representanthus för Louisianas första kongressdistrikt i november 2004 som den andre indisk-amerikanske kongressmannen någonsin. Han är född hindu, proselytiserad katolik.

Han valdes i oktober 2007 som den första icke-vite guvernören i Louisianas historia sedan 1800-talet och som den förste indisk-amerikanske guvernören någonsin i alla 50 delstaterna. Han är för närvarande den yngste sittande guvernören i USA. Han företräder en socialkonservativ linje och är stark motståndare till abort och stamcellsforskning, men har yttrat sig för ökat stöd till Medicaid och andra sociala program. I representanthuset röstade han till förmån för att häva flera av de förbud som förhindrar oljeutvinning i amerikanska kuster och reservat och har yttrat sig positiv till intelligent design som alternativt utbildningsmedel i skolorna. Som indisk-amerikan och med bakgrund i representanthuset anses han kunna appellera till bredare väljargrupper än Arkansas likasinnade exguvernör Mike Huckabee, samt ha starkare band till etablissemanget i Washington än sina flesta guvernörerskolleger.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Haniffa, Ariz (2003-10-16). ”He is Piyush, not Bobby”. India Abroad (Baton Rouge, LA). http://www.rediff.com/news/2003/nov/16jindal1.htm.