Bol, Kroatien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bol
Ort
Hamnen i Bol
Hamnen i Bol
Flag bol.jpg
Flagga
Grb Bol.png
Vapen
Land  Kroatien
Län Split-Dalmatiens län
Koordinater 43°16′0″N 16°40′0″Ö / 43.26667°N 16.66667°Ö / 43.26667; 16.66667
Folkmängd 1 661 (2001)
Borgmästare Tihomir Marinković
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postnummer 21420
Riktnummer 021
GeoNames 3203765
Bol i Kroatien.
Red pog.svg
Bol i Kroatien.
Webbplats: www.bol.hr

Bol är en by på ön Brač i Kroatien. Bol är den viktigaste turistorten på Brač, särskilt känd för den rena stranden "Zlatni Rat" ("Gyllene Hornet"), som ser ut som en bergstopp uppifrån. Det tar ca 15-20 minuter att promenera från Bols hamn till Zlatni Rat. Det går även en båtlinje mellan stranden och centrum, som kostar 10 kuna. Det finns 5 hotell i Bol, som ligger på bara på några minuters avstånd från stranden. Promenaden mellan Bol och Zlatni Rat är väldigt mysig och ligger precis vid strandkanten. Promenaden går under mysiga träd som skuggar nästan hela promenaden. På vägen finns det ett antal mysiga caféer och barer, och under säsongen bra lekplatser för barnen. Närmast byn finns det även en liten marknad där det går att köpa det mesta som man kan önska sig till strand och bad och souvenirer.

Bol är ett fantastiskt ställe för den som är intresserad av snorkling, dykning, Vindsurfing och Kitesurfing. Hela ön Bračs kustlinje medger fantastiska platser för dykning och det finns många fler möjligheter utanför de närliggande öarna som Hvar.

Öarna Brač och Hvar ligger precis parallellt med varandra så när det blåser upp eller ner längs det Adriatiska havet trycks vinden ihop mellan öarna som i en Vindtunnel, vilket ger fantastiska förhållanden för både Vindsurfing och Kitesurfing. Det går dagligen utflykter till de närliggande öarna och turistmålen, och är man morgonpigg så går det en Katamaran direkt till Split på ca 55min.

Den berömda stranden Zlatni Rat ovanifrån