Brian Mulroney

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Brian Mulroney med fru Mila.

Martin Brian Mulroney, född 20 mars 1939 i Baie-Comeau, Québec, är en kanadensisk politiker. Han var den 18:e premiärministern i Kanada från 17 september 1984 till 25 juni 1993.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Han avlade sin grundexamen vid St. Francis Xavier University. Han studerade sedan juridik vid Dalhousie University och Université Laval. Han arbetade som advokat i Montréal.

Mulroney var partiledare för Progressiva konservativa partiet 1983–1993 och ledamot av underhuset i Kanadas parlament 1983–1993. Han blev premiärminister 1984 och behöll posten i nio år, under vilka han förde en politik med inriktningar på en måttlig liberalisering och modernisering av den kanadensiska ekonomin. Ett försök att återinföra dödsstraff 1987, efter en liknande trend i USA, stoppades med ett fåtal röster sedan Mulroney och ett 50-tal konservativa parlamentsledamöter gått emot majoriteten av partigruppen, vilket Mulroney benämnde som "en stor dag för parlamentarisk demokrati". Efter hans avgång, då han efterträddes av Kim Campbell, utplånades PCC nästan helt och behöll endast två mandat i underhusvalet 1993.

Efter tiden i politiken har han arbetat som advokat för advokatbyrån Ogilvy Renault och som konsult. Han är styrelseledamot i flera företag, bland andra Barrick Gold och Quebecor.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Mulroney är katolik av irländsk härkomst. Hans fru Mila är född i Sarajevo av serbiska föräldrar. Paret har fyra barn: Nicolas, Mark, Ben och Caroline.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]