Brigg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Briggen USS Niagara, som tjänstgjorde för USA i 1812 års krig.

Brigg (engelska brig, jämför brigantin), tvåmastat segelfartyg med en max dödvikt på 300 ton. Briggen har full uppsättning råsegel på båda masterna och även ett stort gaffelsegel (ibland kallat briggsegel) på nedre delen av stormasten, som är den aktre av masterna. På vissa briggar satt gaffelseglet på en egen smäcker mast som satt tätt akter om stormasten . Denna båttyp kallades snaubrigg.

En brigg är ett lättseglat fartyg som kan manövreras på små ytor bland annat vända runt med en sk. briggvändning. Briggar användes ofta som lastfartyg och benämndes ofta efter den typ av last de var byggda för. Kaffebrigg, vetebrigg, malmbrigg etc.

Briggen Tre Kronor af Stockholm sjösattes 2005. Det är en nybyggd kopia av Svenska Marinens brigg Gladan från mitten av 1800-talet. Under andra halvan av 1800-talet fanns det över 400 registrerade briggar bara i Stockholmsområdet.

Ett annat exempel på briggar byggda på senare tid är Briggen Gerda Gefle som sjösattes sommaren 2006 på Gerdavarvet i Gävle med briggen Gerda byggd på O. A. Brolins skeppsvarv 1868 som förebild.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]