Kutter

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För tvåmastade fiskefartyg, se smack (fartyg). För verktyget, se Kutter (träteknik). För andra betydelser, se Kutter (olika betydelser).
Traditionell kutter
Båt med kutterrigg enligt modern definition

En kutter (från eng. cutter skära eller klyva) är ett mindre segelfartyg. Ordets betydelse har ändrats med tiden och numera kan flera betydelser särskiljas.

Förr stod ordet för "välseglande enmastad skuta".[källa behövs] Under senare 1800-tal avsågs ett mindre enmastat fartyg med skarp bottenform och stort djupgående, med gaffelsegel, gaffeltoppsegel, stagfock och klyvare. Det kan föra också flygande jagare och bredfock eller spinnaker.[1] En typ av fiskefartyg försedda också med mesanmast, smack, kom i Sverige att kallas kuttrar. Numera avser man med kutter ofta vilken som helst enmastad båt riggad med två försegel, varav det främre är fäst vid däck eller ett fast bogspröt.

Modern riggterminologi[redigera | redigera wikitext]

I formell rigg-terminologi så är en kutter-rigg en bermuda- eller gaffel-rigg med två eller flera förstag för lika många stagsegel. Förstagen kan vara fästade i ett fast bogspröt.

Motsvarande rigg med bara ett förstag kallas slup-rigg. Om förstagen är fästade i reglerbar rundhult (jagar- eller klyvarbom) så är det en jakt-rigg.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kutter i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1911)