Brighton and Rottingdean Seashore Electric Railway

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En reklamaffisch för järnvägen

Brighton and Rottingdean Seashore Electric Railway var en unik elektrifierad järnväg som gick längs kusten i Engelska kanalen mellan Brighton och Rottingdean i East Sussex i södra England. Järnvägen grundades av den excentriska ingenjören och järnvägspionjären Magnus Volk och invigdes 1896 men driften nedlades redan 1901 efter en mängd problem. Järnvägen var en av två elektrifierade järnvägar som Volk grundade i Brighton i slutet av 1800-talet.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Järnvägen förband Brighton med det närliggande kustsamhället Rottingdean. På grund av den mycket kuperade terrängen i områden med branta klippor längs kusten som når upp mot 200 meter var förutsättningarna för konventionella förbindelser längs kusten svåra.

Konstruktion[redigera | redigera wikitext]

Rälsen var mestadels under vatten och vagnarna vilade på höga pelare som lyfte upp dem över vattenytan. Stationerna var utformade som pirar som gick ut från stränderna. Den enda vagnen drevs av en elektrisk motor och järnvägen var en av de första elektrifierade järnvägarna i världen. Konstruktionen inleddes 1894 och slutfördes 1896; invigningen skedde 28 november samma år. Den 4 december, mindre än en vecka senare, förstördes järnvägen och den enda vagnen i en svår storm.

Drift[redigera | redigera wikitext]

Efter reparationer återinvigdes järnvägen sommaren 1897 men driften var problematisk; under högvatten var järnvägen väldigt långsam och Volk lyckades inte förbättra motorn till tåget. Betongfundamenten som rälsen vilade på hotades också av vattenströmmar förorsakade av vågbrytare längs kusten. Järnvägen dödsdom kom 1900 då Brighton bestämde sig för att bygga barriärer för att skydda stranden, vilket innebär att järnvägen för att fortsätta driften skulle vara tvungna att bygga en ny räls längre ut, något som det inte fanns några ekonomiska resurser till.

Elektrifierade järnvägar i Brighton[redigera | redigera wikitext]

Järnvägen var en av två elektrifierade järnvägar som Magnus Volk byggde i Brighton; den andra – Volk's Electric Railway som invigdes – 1883 är fortfarande i drift och räknas som den äldsta elektrifierade järnvägen som fortfarande är i drift.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Engelskspråkiga Wikipedia, Brighton and Rottingdean Seashore Electric Railway, 17 februari 2009.