Biscayabron

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Världsarv
Biscayabron
Vy över bron
Geografiskt läge
Koordinater43°19′23.43″N 3°1′0.6″V / 43.3231750°N 3.016833°V / 43.3231750; -3.016833
PlatsBiscaya
LandSpanien Spanien
Region*Europa och Nordamerika
Data
TypKulturarv
Kriterieri, ii
Referens1217
Historik
Världsarv sedan2006  (30:e mötet)
* Enligt Unescos indelning.
Gångbana längst upp på bron.

Biscayabron (baskiska: Bizkaiko Zubia, spanska: Puente de Vizcaya), är en transportbro som förbinder Portugalete med Las Arenas (del av Getxo) i provinsen Biscaya, Spanien och går över Nervions mynning.

För lokalbefolkningen är den mer känd under namnet Puente Colgante, vilket på svenska betyder hängbro. Dock är bron en transportbro, då strukturen skiljer sig en del från en hängbro i och med att "bron" består av en korg som flyttas på en skena en liten bit upp. Dock är namnet vida spritt i området och förekommer även på brons officiella webbplats.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bron är världens äldsta transportbro och uppfördes 1893. Den ritades av Alberto Palacio, en av Gustave Eiffels elever. Bron var lösningen som gavs av ingenjören till problemet att knyta ihop de två städerna, samtidigt som sjöfarten kunde pågå oavbrutet till och från Bilbaos hamn utan att enorma strukturer med långa ramper behövde byggas.

Under Spanska inbördeskriget avbröts trafiken på bron under fyra år, och den övre sektionen sprängdes. Palacio kunde själv se från sitt hus i Portugalete sitt mästerverk delvis förstöras strax före sin död.

Den 13 juli 2006 blev bron ett världsarv.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Bron, som än idag används, är 164 meter lång och gondolen kan transportera sex bilar och 10-tals passagerare på en och en halv minut. Var åttonde minut avgår en ny gondol, dygnet runt, med olika taxor beroende på tiden på dagen, och är en integrerad del av Bilbaos Credittranssystem.

Det finns idag två besökshissar installerade i det 50 meter höga brotornet. Dessa gör det möjligt att gå över brons plattform och därifrån se hamnen och Abrabukten.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]