Hoppa till innehållet

Bromid

Från Wikipedia

Bromider är ämnen som innehåller bromatomer, antingen som negativa joner (Br) eller i kovalenta bindningar som ligander, även de med oxidationstalet -1.

Flera bromider bildas som salter vid reaktion med vätebromid (bromvätesyra, HBr).

Bromider är i allmänhet lösliga i vatten, med silverbromid, AgBr, som ett mer svårlösligt undantag. Silverbromid är ljuskänsligt och används bland annat i fotografisk film.

Bromid beräknas finnas i en koncentration av 2,5g/ton i jordskorpan (kan i havsvatten uppgå till 65 g/m3), och är den enda naturligt förekommande varianten av brom.[1]

Alternativ till klor

[redigera | redigera wikitext]

För att förhindra tillväxt av alger används ofta klor.[2] Som alternativ till detta presenteras i vissa fall medel som innehåller brom.[3]

Vissa bromider, till exempel med ammonium och kalium, användes tidigare som medicinska bedövningsmedel.[4] Det upphörde dock efter att användning av ämnena visade sig ge bromism, med ett antal symptom som huvudvärk, hudförändringar, skakningar och mag-tarmbesvär.

Bensintillsats

[redigera | redigera wikitext]

En viktig bromförening är etylendibromid, som bland annat tillsätts blyhaltig bensin för att undvika blybeläggningar i motorn. I takt med att blyfri bensin blir allt vanligare minskar dock dess användning, då ämnet är cancerogent.

  1. ^ Nationalencyklopedin, Tredje bandet. Höganäs: Bokförlaget Bra Böcker. 1990. sid. 333 
  2. ^ ”Pooltips - Vattenkemi är svårt”. https://www.poolklor.com/pooltips/. Läst 31/3-2019. 
  3. ^ ”Brom - Ett alternativ för klorkänsliga personer”. https://www.pahlen.se/poolguiden/brom/. Läst 31/3 2019. 
  4. ^ Sharp, David W.A. (2003). The Penguin Dictionary Of Chemistry. England: The Penguin Group. sid. 59