Bruce Campbell

Från Wikipedia
Bruce Campbell
Bruce Campbell 2014.
Bruce Campbell 2014.
FöddBruce Lorne Campbell
22 juni 1958 (65 år)
Royal Oak, Michigan, USA
Andra namnPete Perkinson / R.O.C. Sandstorm
Utbildad vidWestern Michigan University och Birmingham Groves High School
Aktiva år1978–
Webbplatshttp://www.bruce-campbell.com/
Betydande roller
Ash i THe Evil Dead-filmerna
Jack Stiles i Jack of All Trades
Elvis Presley/Sebastian Haff i Bubba Ho-Tep
IMDb SFDb

Bruce Lorne Campbell, född 22 juni 1958 i Royal Oak, Michigan, är en amerikansk skådespelare, författare och regissör.

Campbell är mest känd för sin roll som Ash i The Evil Dead först filmen i Evil Dead-trilogin. Utmärkande drag är en bred haka och ett ärr på kinden som han fick efter att ha ramlat av en gunga i sin barndom. Han påbörjade sin skådespelarbana i trettonårsåldern på en amatörteater, St. Dunstan's Guild där han fick hoppa in som ersättare i rollen som prins Chulalongkorn i en uppsättning av Kungen och jag. I Junior High umgicks Bruce mycket med Mike Ditz, Josh Becker och Scott Spiegel som han gjorde en del kortfilmer tillsammans med hjälp av en åttamillimeterskamera. I åttonde klass träffade Bruce Sam Raimi i en dramaklass. Sam hade spelat in filmer i grannskapet och blev snart en del av kompisgänget som senare utökades med John Cameron och tillsammans spelade de in ett stort antal kortfilmer.

Med tiden så växte ambitionsnivån på deras filminspelningar vilket slutligen, efter mycket letande efter sponsorer (filmens budget låg på 150.000 dollar) och inspelningsplats (Morristown, Tennessee), ledde 1982 till deras första långfilm Book of The Dead, som senare bytte namn till The Evil Dead. I filmen spelar Bruce huvudpersonen Ash och den premiärvisades på The Redford Theater inför cirka ettusen personer, mestadels släktingar, vänner och investerare. Evil Dead som fick mycket stora framgångar i Cannes 1982 har senare fått två uppföljare där Bruce repriserar sin roll som Ash.

Sedan dess har Bruce haft många roller i diverse filmer, som han säger i sin självbiografi: "Stora roller i små filmer och små roller i stora filmer". Han har kunnat ses i filmer som Maniac Cop 1 och 2, Darkman, Congo, Flykten från L.A., Bubba Ho-Tep, Spider-Man 1, 2 och 3 och i The Woods för att nämna ett litet urval. Han har även varit med i ett antal TV-serier, bland annat Hercules, Xena - Krigarprinsessan, Burn Notice, Brisco County Jr. och Jack of All Trades varav de två senare var huvudroller. Dessutom har han regisserat och producerat Man With the Screaming Brain som han även skrev manus till och hade huvudrollen i. Han har skrivit en självbiografisk bok kallad If Chins Could Kill: Confessions of a B Movie Actor: An Autobiography. En andra bok kallad Make Love! the Bruce Campbell Way har nyligen kommit ut i butikerna.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]