Brun lämmel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Brun lämmel
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
North American Brown Lemming.jpg
unge
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningGnagare
Rodentia
ÖverfamiljMusliknande gnagare
Myomorpha
FamiljHamsterartade gnagare
Cricetidae
UnderfamiljSorkar
Arvicolinae
TribusLämlar
Lemmini
SläkteÄkta lämlar
Lemmus
ArtBrun lämmel
L. trimucronatus
Vetenskapligt namn
§ Lemmus trimucronatus
AuktorRichardson, 1825
Utbredning
Brown Lemming Lemmus trimucronatus distribution map.png
Hitta fler artiklar om djur med

Brun lämmel (Lemmus trimucronatus) är en liten lämmel som lever i Nordamerika. Den räknas ibland som en underart till den sibiriska lämmeln (Lemmus sibiricus) och ibland som en egen art.

Den bruna lämmeln är som namnet antyder brun, och den har en rödbrun rygg och bakdel och mer gråaktigt huvud och skuldra. Under vintern byter pälsen färg och blir gråare. Pälsen blir också längre under vinterhalvåret. Honorna är i genomsnitt 14,5 centimeter lång och väger knappa 70 gram, medan hanarna blir drygt en halv centimeter längre och väger knappt 80 gram. Som andra lämlar har arten små öron, korta ben och en mycket kort svans. Både fotsulor och tår är pälsklädda och fötterna väl anpassade för att gräva med.

Den bruna lämmeln lever på tundran i norra Kanada, (Nunavut, Northwest Territories, Yukon) och Alaska. Den finns också på västkusten av British Columbia och söderut nästan ända ner till Vancouver Island. De livnär sig huvudsakligen på gräs och säv, mossa, bär, lavar och rötter. De blir uppätna av de flesta köttätare och vissa fåglar. Det finns till och med vissa indikationer på att renar äter dem ibland. De år som det bara finns ett litet antal lämlar kan vissa arter, mest typiskt fjällräven, inte föda upp några ungar.

Den bruna lämmeln bor i underjordiska kolonier och kan få upp till tre kullar varje år, till och med under snötäcket på vintern. Dräktighetstiden är 23 dagar och kullen består av fyra till nio ungar. Den bruna lämmeln är inte, i motsats till många andra lämlar, i synnerhet fjällämlen vandrande och ger sig inte av på lämmeltåg. När populationstrycket blir för stort utbryter istället ofta inre stridigheter. Även under parningssäsongen förekommer strid mellan bruna lämlar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Följande litteratur var angiven som källor av engelska Wikipedia:

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cassola, F. 2016 Lemmus trimucronatus Från: IUCN 2012. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.2 <www.iucnredlist.org>. Läst 2016-12-13.