Brun lämmel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brun lämmel
Status i världen: Livskraftig (lc)
unge
unge
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Gnagare
Rodentia
Överfamilj Musliknande gnagare
Myomorpha
Familj Hamsterartade gnagare
Cricetidae
Underfamilj Sorkar
Arvicolinae
Tribus Lämlar
Lemmini
Släkte Äkta lämlar
Lemmus
Art Brun lämmel
L. trimucronatus
Vetenskapligt namn
§ Lemmus trimucronatus
Auktor Richardson, 1825
Hitta fler artiklar om djur med

Brun lämmel (Lemmus trimucronatus) är en liten lämmel som lever i Nordamerika. Den räknas ibland som en underart till den sibiriska lämmeln (Lemmus sibiricus) och ibland som en egen art.

Den bruna lämmeln är som namnet antyder brun, och den har en rödbrun rygg och bakdel och mer gråaktigt huvud och skuldra. Under vintern byter pälsen färg och blir gråare. Pälsen blir också längre under vinterhalvåret. Honorna är i genomsnitt 14,5 centimeter lång och väger knappa 70 gram, medan hanarna blir drygt en halv centimeter längre och väger knappt 80 gram. Som andra lämlar har arten små öron, korta ben och en mycket kort svans. Både fotsulor och tår är pälsklädda och fötterna väl anpassade för att gräva med.

Den bruna lämmeln lever på tundran i norra Kanada, (Nunavut, Northwest Territories, Yukon) och Alaska. Den finns också på västkusten av British Columbia och söderut nästan ända ner till Vancouver Island. De livnär sig huvudsakligen på gräs och säv, mossa, bär, lavar och rötter. De blir uppätna av de flesta köttätare och vissa fåglar. Det finns till och med vissa indikationer på att renar äter dem ibland. De år som det bara finns ett litet antal lämlar kan vissa arter, mest typiskt fjällräven, inte föda upp några ungar.

Den bruna lämmeln bor i underjordiska kolonier och kan få upp till tre kullar varje år, till och med under snötäcket på vintern. Dräktighetstiden är 23 dagar och kullen består av fyra till nio ungar. Den bruna lämmeln är inte, i motsats till många andra lämlar, i synnerhet fjällämlen vandrande och ger sig inte av på lämmeltåg. När populationstrycket blir för stort utbryter istället ofta inre stridigheter. Även under parningssäsongen förekommer strid mellan bruna lämlar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Följande litteratur var angiven som källor av engelska Wikipedia: