Brunkebergsåsen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Brunkebergsåsens läge 1637.

Brunkebergsåsen är en rullstensås i nord-sydlig riktning på Norrmalm och i delar av Vasastaden i centrala Stockholm. Den har fått sitt namn efter drotsen Johan von Brunkow, även kallad Brunke. Brunkebergsåsen är en del av Stockholmsåsen.

Brunkebergsåsen har genom åren till en stor del schaktats bort på Norrmalm, exempelvis ligger dagens Brunkebergstorg cirka 20 meter lägre än den ursprungliga åsen.[1] Åsen sträckte sig ursprungligen från Johannes kyrka i norr till Brunkebergstorg i söder, men den södra delen är sedan länge bortfraktad för att bereda plats för bebyggelse och infrastruktur. Mellan åren 1906 och 1911 byggdes Kungsgatan rakt genom åsen och i samband med den så kallade Norrmalmsregleringen på 1950-1960-talet försvann mycket.

En välkänd backe som försvunnit var den så kallade Hamngatsbacken, som förr korsade Malmskillnadsgatan i samma plan, och inte som idag då Malmskillnadsgatan går över Hamngatan på en viadukt.

Åsen märks fortfarande tydligt kring Johannes kyrka, Observatorielunden, Vanadislunden samt gångtunneln genom åsen, Brunkebergstunneln. En stor del av massorna från åsen har använts för att fylla ut i Klara sjö och i Barnhusviken.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Persson, Mats m fl (1975). ”Del 1: Stadsbyggnadshistorisk översikt och byggnadshistoriskt register över kvarteren Adam & Eva - Käpplingeholmen”. City: byggnadsinventering 1974-75 - Historik och byggnadshistoriskt register. Stockholm: Stockholms stadsmuseum. Libris länk. http://www.stockholmskallan.se/index.php?sokning=1&action=visaPost&countPlace=0&mediaId=9541 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]