Gallerian

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gallerian
Gallerians entre.jpg
Entrén mot Hamngatan
LägeStockholm, Stockholms län
Öppnad8 oktober 1976[1]
nyöppning 2004
renoverad och ombyggd 2011
ÄgareAMF Fastigheter
Antal butiker83
Besökare/år18 miljoner/år
Antal våningartre
Antal P-platser1 020 platser i Galleriangaraget
BesöksadressHamngatan 37
Webbplatsgallerian.se
Uppförande
ArkitektBoijsen & Efvergren
Centrala Norrmalm 1928. Platsen där Gallerian ligger idag är markerad i en ljusare nyans.

Gallerian är ett övertäckt köpcentrum i stadsdelen Norrmalm i Stockholms innerstad. Gallerian är belägen i den kommersiella mittpunkten i Stockholms city, med huvudentré från Hamngatan. Den byggdes 1976 och nyinvigdes efter en omfattande renovering 2004. Under 2010-2011 genomgick Gallerians södra del och undre våning en ombyggnad som etappvis stod klar under 2011.

Gallerian var det första större inomhuscentrumet i Stockholms innerstad och har sedan följts av flera. Det var i och med etableringen av Gallerian i Stockholm som "galleria" kom att bli ett uttryck för inglasade köpcentrum.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Gallerian är belägen där Norra Smedjegatan tidigare låg. Det avgränsas av Hamngatan, Regeringsgatan, Jakobsgatan och Malmtorgsgatan - Brunkebergstorg. Anläggningen är cirka 260 meter lång och täcker fyra tidigare kvarter. Gallerian angränsar via den underjordiska Sergelgången, tidigare Hästskogången till varuhuset NK på andra sidan Hamngatan.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Gallerian under uppförande, maj 1974.

I samband med Norrmalmsregleringen genomfördes på 1950- till 1970-talen stora förändringar i Stockholms innerstad. Ett av de sista projekten var breddning och nybyggnad av stadskvarteren längs Hamngatans södra sida.

När rivningarna i Stockholms city började år 1951 fanns det 45 olika tomter med lika många hus inom det område som idag rymmer kvarteret med Gallerian. Redan 1929 föreslog stockholmsarkitekten Tage William-Olsson att det skulle byggas en övertäckt butiksgata efter italiensk förebild i samma läge som dagens Gallerian, dvs i gamla Norra Smedjegatans sträckning. Den 27 maj 1968 presenterade arkitekten Sune Malmquist en skiss, som sedermera utvecklades till det köpcentrum som sedan byggdes.[2] 1968 började rivningen av Norra Smedjegatan.

Tre olika arkitektbyråer var delaktiga i arbetet med att rita kvarteret: VBB ritade husen mot Hamngatan, Boijsen & Efvergren ritade den del som ligger mot Malmskillnadsgatan och Brunkebergstorg, och som innehöll Sparbankernas bank (Swedbanks nuvarande huvudkontor) och Sveriges Investeringsbanks huvudkontor. Malmquist & Skoogh ritade det södra huset utmed Regeringsgatan. Även flera olika byggföretag (Ohlsson & Skarne, BIAB och Folke Eriksson) medverkade i bygget. [3] Första etappen invigdes 1976 och andra etappen 1977.

Ombyggnad[redigera | redigera wikitext]

Under åren 2003 och 2004 genomgick Gallerian en omfattande modernisering och tillbyggnad. Arbetet indelades i etapper och genomfördes under pågående handel med ett byggstopp under julhandeln. Syftet med ombyggnaden var att säkerställa Gallerian som en attraktiv framtida handelsplats mitt i city. Designmässigt har målsättningen varit att skapa ett offentligt rum med karaktär av ljus och luftig stadsgata i Gallerians hela längd. År 2005 hade Gallerian 14 miljoner besökare och sysselsatte cirka 750 personer. Ansvarig arkitekt för moderniseringen var Wester + Elsner Arkitekter.

Nygestaltning av Galleriakvarteren[redigera | redigera wikitext]

Ombyggnad av Gallerian, maj 2017.

År 2016 inleddes en omfattande nygestaltning av Gallerian. Det är en del i projektet Urban Escape Stockholm och förväntas kosta cirka 3,5 miljarder kronor. Projektet innefattar utöver nya butiker till Gallerian även en ombyggnad av fem kvarter runt Gallerian. Den totala ombyggnadsarean är 130 000 kvadratmeter som berör fem hus, fyra gator och två torg. I projektet ingår även två nya hotell med totalt 540 rum, takbar och restaurang med uteservering samt ett bostadshus. Under ombyggnaden kommer Gallerian hålla öppet. Ombyggnaden beräknas vara avslutad år 2019.[4] Zengun AB är ett av tre stora entreprenadföretag som verkar i projektet.[5]

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Kungsträdgårdens tunnelbanestation har en entré i Gallerians södra ände och T-Centralen ligger på gångavstånd. Flera busslinjer stannar i Gallerians omedelbara närhet, bland annat vid Kungsträdgården och Gustav Adolfs torg.

Interiörbilder genom tiden[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gallerian.se
  2. ^ Jungdalen 1996, sid 35
  3. ^ Jungdalen 1996, sid 52-53
  4. ^ Stockholms stad: Gallerian - Kvarteret utvecklas. Arkiverad 3 mars 2017 hämtat från the Wayback Machine.
  5. ^ ”Här växer det moderna Stockholm fram - DN.SE” (på sv-se). 6 september 2016. http://www.dn.se/sthlm/har-vaxer-det-moderna-stockholm-fram/. Läst 23 september 2016. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]