Vanadislunden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vanadislunden omkring 1910. Stefanskyrkan i förgrunden och den första vattenreservoaren på höjden i bakgrunden.

Vanadislunden är en av Stockholms största parker och ligger i stadsdelen Vasastaden i Innerstaden. Vanadislunden har fått sitt namn efter gudinnan Vanadis.

Parken ligger mellan Sveavägen 111–156, Cedersdalsgatan 1–19, Roslagsgatan 27–61 och Frejgatan 20–22. Området täcker cirka 9 hektar och mäter cirka 430×270 meter. Parken är mycket kuperad. Brunkebergsåsen går tvärs igenom parken, och den högsta punkten når 43 meter över havet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Flicka i aftonsol, skulptur av Anders Jönsson (1955), står på en kulle i parken.

Området kallades tidigare Ormträskhöjden[1]. Ormträsket[2] var en liten sjö på den plats där Wenner-Gren Center finns idag. Detta var en fattig utkant av Stockholm som tidigare hade öknamnet Sibirien. Parken fick sitt nuvarande namn vid stora namnrevisionen år 1885 och anknyter till "den nordiska gudaläran" och började anläggas samtidigt. 1893 planterades cirka 2 000 träd och buskar. Parken var i stort sett färdigställd 1903, förutom några mindre områden kring Frejgatan som var klara 1930.

I Vanadislunden finns en betydande vattenreservoar, Vanadislundens vattenreservoar, med en volym på 8 100 m³ som uppfördes under åren 1913–1918. Den har ett borgliknande utförande och ritades av Gustaf Améen. Redan 1879 uppfördes här en vattenreservoar innan den nuvarande byggdes. Den stora betongbassängen från 1914 står på pelare inuti den äldre reservoaren.

I parkens norra del mot Cedersdalsgatan ligger bostadslängorna Cedersdalsgatans hus. De byggdes i samband med Hemutställningen 1917 som ett provisorium. Här skulle man visa att minibostäder om ett rum och kök eller ännu mindre, med enbart så kallade bostadskök (spisrum), kunde vara acceptabla bostäder om dessa var välplanerade. Idag är bostadslängan upprustad och de små lägenheterna sammanslagna och byggnaden i parken bland tallar påminner om gamla tiders bruksmiljöer.

I Vanadislunden ligger Vanadisbadet, tidigare ett äventyrsbad med bland annat vattenrutschkanor och plaskdammar med mera. Badet öppnades 1938 och stängdes 2007 för ombyggnation. Enligt ett tidigare förslag skulle badet rivas och en ny anläggning stå färdig år 2012.

I juni 2012 presenterade Stockholms stads idrottsförvaltning ett nytt förslag som innebar att badet skulle upprustas till en kostnad av 53 miljoner kronor. Nypremiär för badet var den 15 juni 2014.

I anslutning till badet låg Vanadis Hotell & Bad, ett budgethotell inrymt i de gamla omklädningsrummen nedanför bassängerna. Hotellverksamheten upphörde oktober 2018. [3]

I parkens södra del ligger Stefanskyrkan, uppförd 1904.

I den nordvästra delen ligger Cedersdals malmgård från 1700-talet samt Johannes skola.

År 1955 restes på en kulle i nordvästra delen av parken Anders Jönssons skulptur "Flicka i aftonsol".

Vanadislunden ansågs nedgången och i behov av upprustning. Olika förslag presenterades, bland annat ett nytt äventyrsbad med tillhörande idrottsanläggning. Förslagen är en del av en allmän upprustning.

Vanadislunden har två stycken lekparker.

Den mindre lekparken ligger i anslutning till Vanadislundens vattenreservoar och ligger på en höjd.

Den större lekparken ligger invid korsningen Sveavägen och Frejgatan. Den rustades upp 2016 och nyinvigdes i maj 2016.

Nedanför den större lekparken invid Sveavägen finns ett grönt trähus som sedan våren 2021 rymmer lokal scoutverksamhet.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]