Bujumbura

Bujumbura
Huvudstad
Bujumbura sedd från katedralen.
Bujumbura sedd från katedralen.
Land Burundi Burundi
Koordinater 3°23′S 29°22′Ö / 3.383°S 29.367°Ö / -3.383; 29.367
Area 86,52 km²[1]
Folkmängd 606 448 (2015)[2]
Befolkningstäthet 7 009 invånare/km²
Grundad 1889
Geonames 425378
Lägeskarta.
Lägeskarta.
Lägeskarta.

Bujumbura var fram till 2018 huvudstad i Burundi, då istället Gitega blev huvudstad.[3] Staden är belägen vid Tanganyikasjön vid landets västra gräns mot Kongo. Den är landets största stad och har cirka 600 000 invånare. Den är vidare landets administrativa, infrastrukturella och ekonomiska centrum samt dess huvudsakliga hamnstad och exportcentrum, varifrån exempelvis kaffe, bomull, hudar och tennmalm exporteras. I staden produceras främst cement, textilier och tvål. I regionen bedrivs omfattande jordbruk med odling av bland annat bananer, kassava, majs och bomull.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bujumbura växte fram från att ha varit en liten by då en militär utpost till Tyska Östafrika grundlades där 1889. Efter första världskriget blev staden ett administrativt centrum i det belgiska NF-mandatet Ruanda-Urundi. Staden bytte namn från Usumbura till det nuvarande Bujumbura då Burundi blev självständigt 1962.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Bujumbura har ett tropiskt klimat. Temperaturen ligger ofta mellan 21°C och 23°C.[4] Det är extra torrt från juni till augusti, men det är också den svalaste perioden på året, med temperaturer som kan sjunka ner till 12°C på natten. Månaderna det är mest regn i är mars, april och maj, då medelnederbörden är 144 millimeter per månad. Efter det avtar regnet och det blir torrt, innan det börjar regna mindre kraftigt i september, oktober och november.[5][6]

Sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

Livingstonemonumentet i Mugere.

Stadens centrum innehåller en stor marknad, landets nationalarena, en stor moské och en katedral. Där finns också flera museer, och i närheten av staden finns Rusizi nationalpark. En sten vid Mugere, Monument Livingstone-Stanley, markerar var David Livingstone och Henry Stanley stannade till på väg från Ujiji.

Från staden går färjor till Kigoma i Tanzania. Staden har även en flygplats och hyser Université du Burundi (grundat 1960).

Kända personer[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]