Byronosaurus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Byronosaurus
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: krita
Juvenile Deinonychosaur.jpg
Fragment av Byronosaurus skalle.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
InfraklassHärskarödlor
Archosauria
ÖverordningDinosaurier
Dinosauria
OrdningÖdlehöftade dinosaurier
Saurischia
UnderordningTheropoda
InfraordningManiraptorer
Maniraptora
ÖverfamiljDeinonychosaurider
†Deinonychosauria
FamiljTroodontidae
SläkteByronosaurus
Vetenskapligt namn
§ Byronosaurus
AuktorNorell, Makovicky & Clark, 2000
Art
Hitta fler artiklar om djur med

Byronosaurus är ett släkte med småvuxna dinosaurier (underordningen Theropoda) som man hittat fossil av i Mongoliet, där den tros ha levt under senare delen av Campanian-skedet för cirka 70 milj. år sedan[1]. Den är dåligt känd, eftersom man än så länge bara hittat en skalle, några kotor, bitar av bakbenen och några ben från foten[2].

Eftersom fynden efter Byronosaurus är så såligt bevarade, vet man inte så mycket om hur den såg ut. Det är dock troligt att den var mycket lik de flesta andra Troodontider (såsom Sinornithoides, Troodon och Jinfengopteryx): långa bakben, gracila framben med långa fingrar, en lång och tunn svans, och kroppen täckt av fjädrar[3]. Foten hade med största sannolikhet den karaktäristiska uppfällbara II tån med krökt klo[4] som utmärker alla deinonychosaurier. Man känner till en stor del av skallen från Byronosaurus[5][6], som är mycket typisk för Troodontidae, med lång, smal nos. Den har rader av små vassa tänder, som saknar sågtandad kant (som annars är mycket vanlig bland theropoder). Den hade troligen stora ögon och välutvecklad hjärna, liksom dess närmaste släktingar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dinodata.org Arkiverad 5 november 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ [1]
  3. ^ [ Under senare år har man hittat flera lämningar av befjädrade dinosaurier, framför allt coelurosaurier, vilket har stärt tron på teorin att fåglar är ättlingar till dessa. Medan fjädrar ännu är okänt på Byronosaurus, vet man att vissa andra Troodontider, bland dom Anchiornis och Jinfengopteryx, har goda bevis för att ha haft kroppen täckt av fjädrar liknande dem hos fåglar.]
  4. ^ [Dromaeosaurus feet.JPG]
  5. ^ [2]
  6. ^ [3]