Cabaret Voltaire

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Cabaret Voltaire är en soaré i Zürich som 191617 blev startskottet för dadaismen, en avantgardistisk och anarkistisk konstströmning.

Cabaret Voltaire, som låg inrymd i Restaurang Meiereis lokaler på Spiegelgasse 1, grundades av Hugo Ball och hans blivande fru Emmy Hennings. Övriga medgrundare var Tristan Tzara, Marcel Janco och Jean Arp.

Vid första världskrigets utbrott 1914 blev Zürich i det neutrala Schweiz i ett slag ett centrum för den europeiska intellektuella eliten – otaliga konstnärer, författare, skådespelare med flera från det internationella avantgardet samlades i staden. Det blev en tummelplats för manifestationer mot krig, chauvinism och gammalmodiga estetiska ideal. I denna anda att vilja göra upp med allt det etablerade föddes Cabaret Voltaire, ”en lekplats för galna känslor”.

Cabaret Voltaire var en samlingspunkt för olika konstnärliga inriktningar. Det kunde förekomma bullrig musik, samtidig uppläsning av olika dikter, bisarra danser, groteska masker, eleganta kostymer och det hela var inramat av bilder av olika konstnärer. Allt kunde pågå samtidigt som ett enda kaotiskt skådespel.

Den 15 juni 1916 gav gruppen ut tidningen Cabaret Voltaire och i den fanns den första dokumenterade användningen av ordet ”dada” – dadaismen hade nått offentligheten. När första världskriget tog slut och gränserna öppnades spred sig konstnärerna över världen och dadaismen slog rot i Paris, Berlin, New York och många andra platser.

På senare tid började byggnaden, i vilken Cabaret Voltaire låg inrymd, att förfalla. År 2001 ockuperades det av en grupp konstnärer, som kallar sig själva för neo-dadaister, i protest mot en planerad nedläggning. De deklarerade att det var dags för dadaismens återuppståndelse, och under en period av tre månader hölls många konstnärliga aktiviteter och event, öppna för allmänheten. Den 2 april 2002 vräktes de illegala ockupanterna av polisen, men år 2004 öppnades byggnaden igen efter renovering med ett program fyllt av utställningar och event.

Referenser[redigera | redigera wikitext]