Cancerhund

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Cancerhundar är sökhundar som tränats att med luktsinnet identifiera förekomst av cancer hos människor. Metoden har använts för att hitta lungcancer, bröstcancer, prostatacancer och äggstockscancer. När det gäller de två första cancerformerna får hundarna lukta på utandningsprover (filter som patienterna / försökspersonerna andats genom). I fråga om de två senare typerna får hundarna lukta på urinprover respektive vävnadsprover. Man har upptäckt att om en hund lärt sig hitta en sorts cancer så innebär inte det att hunden också hittar andra sorter. Att olika cancerformer avger olika lukt är nya rön.

Den första studien publicerades i den medicinska tidskriften Lancet redan 1989. När nya studier publicerades 2004 och 2006 blev intresset större. I Sverige har sedan dess försöksverksamhet bedrivits vid Karolinska Universitetssjukhuset (Onkologiska kliniken på Södersjukhuset) i Stockholm, Gävle sjukhus och Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Camera-photo.svg Crystal Clear app phppg.png Denna artikel om djur behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.