Räddningshund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En räddningshund under träning.
För andra betydelser, se Eftersökshund (olika betydelser).

Räddningshundar är brukshundar som är tränade för att söka efter nödställda människor, till exempel saknade efter byggnadsras, jordbävningar, jordskred, laviner, tågolyckor, flygolyckor eller explosioner. En variant är livräddningshundar (sjöräddningshundar) för livräddning i vatten.

Räddningshundar kan vara av vilken ras som helst, även blandras. Räddningsarbetet ställer stora krav på hunden: Den måste kunna komma igång snabbt när det är dags att arbeta och koppla av när arbetet är slutfört. Den skall klara av bråte, lösa underlag, höga höjder, rök, buller och eld. Hundarna tränas att söka av stora områden och markera för instängda personer. Hunden börjar tränas när den är cirka ett år och kan börja användas vid tre års ålder. Därefter kan den tjänstgöra under cirka fem år.

Man skiljer på ytsökande och ruinsökande räddningshundar.

Internationella prövningsordningen (IPO) har ett prov för räddningshundar, IPO-R.

Finland[redigera | redigera wikitext]

I Finland organiseras räddningshundsverksamheten av lokalföreningar till Finlands brukshundsförbund eller Finlands räddningshundförbund. Båda är medlemmar i Frivilliga räddningstjänsten, Finlands räddningshundförbund också i Räddningsbranschens centralorganisation i Finland.

Utbildningen är enhetlig och för att få tillstånd att delta i räddningsuppdrag måste hunden klara ett räddningshundsprov, som liknar brukshundsprovet. I provet ingår lydnad, agility och antingen sök-, spår- eller ruinprov.

Också myndigheternas hundar kan vara räddningshundar vid sidan av andra uppgifter.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige räknas räddningshundar som tjänstehundar.

Räddningshundar i Sverige utbildas av Svenska Brukshundklubben (SBK) på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Polisen ansvarar för fjällräddningshundar (lavinhundar). Sjöräddningsekipage kan samarbeta med Sjöräddningssällskapet (SSRS).

För att få delta på kurs för räddningshundar skall hunden först ha gjort ett inträdesprov och en disponibilitetskontroll. Efter att hunden klarat räddningshundprovet och erhållit tjänstehundscertifikat skall den genomgå en årlig funktionskontroll för att få tjänstgöra. Godkända ekipage kan delta i MSB:s sök- och räddningsstyrka NUSAR (Nationell urban sök och räddning) och i kommunala frivilliga resursgrupper (FRG).

Utöver räddningshundprov / tjänstehundscertifikat kan räddningshundar delta i räddningsgrenen av internationella prövningsordningen (IPO). Bruksprovgrenen sök är en variant med mindre krav än det reguljära räddningshundprovet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]