Carlisle

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om Carlisle, England. För andra betydelser, se Carlisle (olika betydelser).
Carlisle
(Caerliwelydd)
Cathair Luail
Grevskapshuvudort
Carlisle banner Station.JPG
Land Storbritannien Storbritannien
Riksdel England
Grevskap Cumbria
Höjdläge 29 m ö.h.
Koordinater 54°53′42″N 2°56′18″W / 54.8951°N 2.9382°V / 54.8951; -2.9382
Folkmängd 72 633 (2015-05-12)[1]
Tidszon UTC (UTC+0)
 - sommartid BST (UTC+1)
IATA-kod CAX
GeoNames 2653775
Läge i Storbritannien
Red pog.svg
Läge i Storbritannien
Carlisle markerat på kartan

Carlisle (walesiska: Caerliwelydd) är en grevskapshuvudort i Storbritannien.[1] Den ligger i grevskapet Cumbria och riksdelen England, i den centrala delen av landet, 400 km nordväst om huvudstaden London, ungefär 16 kilometer från gränsen mot Skottland. Carlisle ligger 29 meter över havet[a] och antalet invånare är 72 633.[1] Den är en del av distriktet City of Carlisle och är administrativt centrum för både distriktet och Cumbria. Den ligger i Cumberland. Ungefär 100 000 bor i det större distriktet.

Terrängen runt Carlisle är platt, och sluttar norrut.[b] Den högsta punkten i närheten är 570 meter över havet, 19,9 km öster om Carlisle.[c] Runt Carlisle är det ganska tätbefolkat, med 93 invånare per kvadratkilometer.[3] Carlisle är det största samhället i trakten. Trakten runt Carlisle består i huvudsak av gräsmarker.[4]

Klimatet i området är tempererat. Årsmedeltemperaturen i trakten är 7 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 14 °C, och den kallaste är januari, med -1 °C.[5]

Namnet[redigera | redigera wikitext]

Romarna kallade sin bosättning där staden idag ligger Luguvalium, vilket kan ses av skrivtavlor som relativt nyligen grävts ut i staden. Luguvalium kan tolkas från latin som "Lugus plats" eller "Lugus fort". Lugus var en lokal gudom. Skrifter från 10- och 1100-talen visar dock att platsen då kallades "Caer" (slott), "Luel" eller "Llewelyn". Luel och dess varianter är walesiska personnamn, och tanken att detta alltid har varit grunden till platsens namn har lagts fram. Romarna använde i så fall en latiniserad variant av Luel. Det faktum att Cumbria tillfälligt hölls av keltiska kungar från Strathclyde under 800-talet kan ha stimulerat ett återupplivande av keltisktalande och återinförande av gamla keltiska ortnamn.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Carlisle har ett litet historiskt centrum, komplett med fort, museum, katedral och någorlunda intakta stadsmurar. De citadelltorn som idag används som kontor för Cumbrias stadsråd är också av arkitektoniskt intresse.

Romerska Carlisle[redigera | redigera wikitext]

Runt år 72/73 e.Kr. byggde romarna ett träfort vid Carlisle. Efter att det revs mellan år 103 och 105 byggdes ett andra träfort. År 165 ersattes det av ett stenfort.[6]

Senare historia[redigera | redigera wikitext]

Eftersom Carlisle ibland var den sista engelska staden innan den skotska gränsen, och ibland den sista skotska staden innan den engelska gränsen, då länderna var två skilda kungadömen, blev den allt viktigare som militärt fäste, och Carlisles fort är fortfarande relativt välbehållet. Det byggdes 1092 av Vilhelm II av England. En gång i tiden var fortet fängelse för Maria Stuart. Än idag huserar kungliga gränsregementet i slottet.

År 1916, under första världskriget, tog den brittiska regeringen över alla pubar och det huvudsakliga bryggeriet i staden, eftersom fylleri var ett stort problem hos vapenfabriksarbetarna vid närbelägna Gretna. Det här experimentet i nationaliserat bryggande fortsatte fram till 1971.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Carlisle är en uråldrig stad, och säte för församlingen med samma namn. Det ligger på en mindre höjd i Cumberlands härad, där floderna Eden, Caldew och Petteril flyter ihop.

Staden är ett viktigt handelscentrum, och ligger 90 kilometer väst om Newcastle-upon-Tyne, 115 kilometer norr om Lancaster, 145 kilometer söder om Glasgow, 150 kilometer sydöst om Edinburgh, 190 kilometer nordväst om York och 490 kilometer nordnordväst om London, vid 54°52’N, 2°50’V.

Staden länkas till övriga Storbritannien genom motorvägen M6 som länkar ihop med dels Glasgow i Skottland i norr och med övriga England i söder. Motorvägen är för övrigt en del i E5. Det finns också flera större vägar som startar eller slutar i Carlisle, exempelvis A6 till Penrith (historiskt huvudvägen söderut), A595 till västra Cumbria, A69 till Newcastle-upon-Tyne och A7 till Edinburgh. Carlisle är den enda staden i Storbritannien förutom London och Edinburgh som ansluts av mer än en A-väg med en siffra, nämligen A6 och A7. Carlisle har dessutom en järnvägsstation längs med den huvudsakliga västkustlinjen. Andra järnvägslinjer går till Newcastle, Leeds och Glasgow via Dumfries och västra Cumbria.

I januari 2005 drabbades staden av kraftig nederbörd, och den 8 januari samma år stängdes alla vägar in mot staden på grund av översvämning, den värsta sedan 1822, vilken orsakade tre dödsfall.[7][8]

Industri och handel[redigera | redigera wikitext]

Carlisle blev en industristad under 1800- och tidiga 1900-talet, då många textilbruk, ingenjörsverk och matfabriker öppnades. Under det tidiga 1800-talet grävdes en kanal mellan Caldewgate, där majoriteten av industrierna låg, och havet vid stadens hamn. Kanalen fylldes senare igen och blev en järnvägslinje.

Fram till 2004 var stadens största arbetsgivare Cavaghan & Gray, ett företag som tillverkar fryst mat för större matkedjor. I januari 2005 stängdes dock en av fabrikerna och 700 personer förflyttades till den andra fabriken eller till andra fabriker runt om i Storbritannien.

Carlisle är också ett stort järnvägscentrum, och en gång i tiden användes järnvägen av upp till sju olika företag.

Det finns flera mindre industrier och företagsparker i utkanterna av staden, och där de före detta tunga industrierna låg.

Den 28 mars 2005 fick staden "Fairtrade City"-status.

Kända personer[redigera | redigera wikitext]

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Framräknat ur höjduppgifter (DEM 3") från Viewfinder Panoramas.[2] Mer om algoritmen finns här: Användare:Lsjbot/Algoritmer.
 2. ^ Framräknat ur variansen i alla höjduppgifter (DEM 3") från Viewfinder Panoramas, inom 10 km radie.[2] Mer om algoritmen finns här: Användare:Lsjbot/Algoritmer.
 3. ^ Framräknat ur höjduppgifter (DEM 3") från Viewfinder Panoramas.[2] Mer om algoritmen finns här: Användare:Lsjbot/Algoritmer.

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c] Carlisle hos Geonames.org (cc-by); post uppdaterad 2015-05-12; databasdump nerladdad 2016-05-06
 2. ^ [a b c] ”Viewfinder Panoramas Digital elevation Model”. http://www.viewfinderpanoramas.org/dem3.html. Läst 21 juni 2015. 
 3. ^ ”NASA Earth Observations: Population Density”. NASA/SEDAC. http://neo.sci.gsfc.nasa.gov/view.php?datasetId=SEDAC_POP. Läst 30 januari 2016. 
 4. ^ ”NASA Earth Observations: Land Cover Classification”. NASA/MODIS. http://neo.sci.gsfc.nasa.gov/view.php?datasetId=MCD12C1_T1. Läst 30 januari 2016. 
 5. ^ ”NASA Earth Observations Data Set Index”. NASA. http://neo.sci.gsfc.nasa.gov/dataset_index.php. Läst 30 januari 2016. 
 6. ^ Vindolanda Tablets Online - mentioning Carlisle
 7. ^ "Carlisle 'cut off' by flood water", BBC News – 8 januari, 2005, 13:15 UTC
 8. ^ "Floods leave homes without power", BBC News – 8 januari, 2005, 23:31 UTC

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]