Carrus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Volvo Carrus (tromsbuss)

Carrus är en finsk tillverkare av busskarosser helt i rostfritt stål. Namnet kommer från det latinska ordet för "vagn".

Historia[redigera | redigera wikitext]

Carrus Star 502 (2001) på Volvo B10M-chassi

Carrus bildades 1989 genom att karosstillverkarna Ajokki, Delta Plan och Wiima slogs samman. Ilmari Mustonen, ägaren av Wiima, köpte upp Ajokki 1987. Ajokki hade redan tidigare köpt Delta Plan, Erikoiskori och Kiitokori. Alla fem bolagen slogs nu tillsammans 1989 och det nya bolaget fick namnet Carrus. Huvudkontoret var hos Wiima i Vanda.

Carrus hade alltså fem fabriker:

  • Wiima i Vanda (stadsbussar, dvs Carrus City)
  • Ajokki i Tammerfors (regionbussar, till exempel Carrus Fifty, Carrus Vega, Carrus Vector och Carrus Regal)
  • DeltaPlan i Lundo (turist- och fjärrtrafikbussar, dvs Carrus Star familjen)
  • Erikoiskori i Idensalmi (specialfordon, till exempel bokbussar)
  • Kiitokori i Kausala (specialfordon, till exempel bokbussar)

Erikoiskori lades ned år 1991 och specialfordontillverkning koncentrerades till Kiitokori. Kiitokori var inte sålt till Volvo och den ägs fortfarande av Ilmari Mustonen. Vissa modeller (åtminstone Fifty och Vega) byggdes också i Vanda, om Tammerforsfabriken hade brist på kapacitet. Kiitokori byggde även ofta vanliga Carrus-bussar (till exempel Fifty) rätt sent i tiden, då Carrus egna fabriker inte klarade av allt själva. Detta hände så sent som år 2000, när Volvo redan hade köpt upp hela Carrus medan Kiitokori var ett fristående privat företag. Kiitokori följde inte med till Volvo, utan är än idag ett privatägt företag.

1998 köptes Carrus upp helt av Volvo Bussar AB, och i augusti 2001 lades fabriken i Vanda ner helt. 2002 slutade Carrus bygga bussar på andra chassin än Volvo.

1996 öppnade Carrus även en fabrik i Wrocław i Polen. En stor del av de Carrusbussar som finns i Sverige idag är tillverkade i Polen.

Idag[redigera | redigera wikitext]

Carrus var till 30 september 2008 en del i Volvokoncernen och gick under namnet Volvo Bus Finland OY.

De viktigaste modellerna man tillverkade var 8700 (regionsbuss/länstrafikbuss med Volvo B7R/RLE, Volvo B12B/BLE eller Volvo B12M-chassin) samt 9700 som är en direkt utveckling av gamla Delta/Carrus Star från f.d Delta Plan. 7700 byggdes i Polen, 8700 i Polen och i Tammerfors och 9700 i Lundo och i Tammerfors.

Framtiden[redigera | redigera wikitext]

Den 1 oktober 2008 sålde Volvo karossfabriken i Åbo till en grupp finska investerare och chefer inom Volvo Bussar Finland OY. Enligt avtalet tog köparna över hela fabriken, inklusive de omkring 300 anställda.

Det nya namnet är Carrus Delta Oy. Ett femårigt avtal har slutits med Volvo om att endast få tillverka modellen 9700 på Volvo-chassier. Produktionen av 8700 flyttades helt till Volvos fabrik i Polen. så även produktionen av 9700 till andra länder än Norden.

Man är dock på Carrus Delta Oy fri att utveckla och tillverka egna karossmodeller levererade på andra chassier än Volvo.

Mera information[redigera | redigera wikitext]