Hoppa till innehållet

Charlotte av Storbritannien

Från Wikipedia
Charlotte av Storbritannien
Född29 september 1766[1][2][3]
Buckingham Palace, Storbritannien
Död5 oktober 1828[1][2] (62 år)
Ludwigsburgs slott, Tyskland
BegravdLudwigsburg
Medborgare iFörenade kungariket Storbritannien och Irland, Kungariket Storbritannien och Kungariket Württemberg
SysselsättningAristokrat, gemål
Befattning
Princess Royal (1789–)
Drottninggemål, Kungariket Württemberg (1806–1816)
MakeFredrik I av Württemberg
(g. 1797–1816, makas/makes död)[4]
Barndødfødt datter af Württemberg (f. 1798)[5]
FöräldrarGeorg III av Storbritannien
Charlotte av Mecklenburg-Strelita
SläktingarGeorg IV av Storbritannien (syskon)
Prins Fredrik, hertig av York och Albany (syskon)
Vilhelm IV av Storbritannien (syskon)
Prins Edvard, hertig av Kent och Strathearn (syskon)
Prinsessan Augusta Sofia av Storbritannien (syskon)
Prinsessan Elisabet av Storbritannien (syskon)
Ernst August I av Hannover (syskon)
Prins August Fredrik, hertig av Sussex (syskon)
Prins Adolf, hertig av Cambridge (syskon)
Prinsessan Maria, hertiginna av Gloucester och Edinburgh (syskon)
Prinsessan Sofia av Storbritannien (syskon)
Prinsessan Amelia av Storbritannien (syskon)
Vilhelm I av Württemberg
Katharina av Württemberg
Paul av Württemberg
Utmärkelser
Georg IV:s familjeorden
Namnteckning
Heraldiskt vapen
Redigera Wikidata
Charlotte av Storbritannien, drottning av Württemberg, 1810.
Charlotte av Storbritannien som hertiginna av Württemberg, 1798.

Charlotte av Storbritannien (Charlotte Augusta Matilda), född 29 september 1766, död 5 oktober 1828, var en brittisk prinsessa, och hertiginna, kurfurstinna och sedan drottning av Württemberg som gift med Fredrik I av Württemberg. Hon var äldsta dotter till kung Georg III av Storbritannien och Charlotte av Mecklenburg-Strelitz.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Brittisk prinsessa[redigera | redigera wikitext]

Charlotte föddes 29 september 1766 på dåvarande Queens House (senare Buckingham Palace) i London. Hon och hennes systrar undervisades separat från sina bröder av privatlärare och växte upp på de kungliga slotten Buckingham Palace, Kew Palace och Windsor Castle. Hon var prinsessa sedan födseln men fick i egenskap av äldsta dotter även titeln Princess Royal (officiellt mottog hon inte denna titel förrän år 1789, men hon kallades allmänt för "Royal" vid hovet från början). Hon blev år 1768, liksom sina syskon, vaccinerad mot smittkoppor, vilket då var ett radikalt och progressivt steg. År 1769 blev hon och hennes bror utklädda i romerska togor och utlagda på soffor för att visas upp på St. James' Palace. Det var vanligt för furstliga barn vid tyska hov, även om det ansågs vulgärt i England.

Efter 1771 levde hon och hennes systrar skilda från sina bröder, utom då de träffades under sina dagliga promenader. De undervisades i musik, dans, konst, engelska, franska, tyska och geografi under överinseende av sin guvernant Lady Charlotte Finch. Som äldsta dotter var hon förutbestämd för ett arrangerat dynastiskt äktenskap med en utländsk monark, och hon fick därför en mycket noggrann undervisning. Bland annat fick hon minnesträning, och en fransyska som lärare för att undvika en accent i sin franska.

Efter 1782 åtföljde hon och hennes systrar sina föräldrar på representation till teatern, operan och hovet klädda i likadana klänningar utom vad gällde färg. Hon och hennes systrar beundrades i offentliga sammanhang där de ansågs utgöra en vacker anblick med en opersonligt likartad, porslinsliknande skönhet, men privat levde de ett mycket enkelt liv. Kostnaderna för att klä systrarna var mycket höga och privat fick de därför klä sig mycket enkelt till vardags; under större delen av dagen klädde de sig inte alls utan bar endast morgonrock.

Charlotte beskrivs som förnuftig och älskvärd och inte lika blyg som sin närmaste syster Augusta, men till det yttre som alldaglig och mindre attraktiv. Hon ska ha varit en duktig student och beskrivs som bildad. Hon lämnade formellt barnkammaren och gjorde sin debut i det vuxna sällskapslivet på sin mors födelsedagsbal år 1782, när hon vid sexton års ålder fick öppna balen med sin bror, prinsen av Wales. Efter 1782 åtföljde hon och hennes systrar sina föräldrar på representation till teatern, operan och hovet klädda i likadana klänningar utom vad gällde färg. Hon och hennes systrar beundrades för den vackra anblick de utgjorde med sin opersonligt lika, porslinsliknande skönhet i offentliga sammanhang, men privat levde de ett mycket enkelt liv. Kostnaderna för att klä systrarna var mycket höga och privat fick de därför klä sig mycket enkelt; under större delen av dagen klädde de sig inte alls utan bar endast morgonrock.

Äktenskap[redigera | redigera wikitext]

Charlotte gifte sig ovanligt sent för att vara en prinsessa under en tid när de flesta prinsessor blev bortgifta i femtonårsåldern. Detta berodde på att hennes far kungen helst ville behålla sina döttrar hos sig, och att han avskräcktes av vad som kunde hända brittiska prinsessor utomlands med tanke på hans syster Caroline Mathildes exempel.

Charlotte gifte sig slutligen vid 30 års ålder den 18 maj 1797 i det kungliga kapellet i St. James's Palace med prins Fredrik I av Württemberg, äldste son och tronföljare till hertig Fredrik II Eugen av Württemberg och Sofia Dorothea av Brandenburg-Schwedt. Fredrik behövde inte gifta sig för att få en tronarvinge, men önskade en brittisk allians som skydd mot det revolutionära Frankrike, samt ville få Charlottes stora hemgift.

Fredrik hade två söner och två döttrar från sitt första äktenskap med Charlottes kusin Augusta av Braunschweig-Wolfenbüttel (3 december 1764-27 september 1788), dotter till hertig Karl II av Braunschweig-Wolfenbüttel och prinsessan Augusta av Storbritannien och Irland (kung Georg III:s äldsta syster). Hon var även äldre syster till Caroline av Braunschweig, maka till den blivande kung Georg IV (då prins av Wales).

Charlotte och Fredrik uppges ha haft en harmonisk och ömsesidigt respektfull relation; Fredrik behärskade sitt temperament i hennes närvaro, medan hon höll sig utanför politik och ägnade sig åt familjeliv och hushåll. Paret fick ett barn: en dödfödd dotter 27 april 1798. Charlotte kom dock bra överens med sina styvbarn.

Württemberg[redigera | redigera wikitext]

Charlottes make, den yngre Fredrik, efterträdde sin far som regerande hertig av Württemberg den 22 december 1797, och Charlotte blev hertiginna. Hon var omtyckt i Württemberg, där hon grundade föreningen Ludwigsburg Mathildenstift för behövande barn.

År 1800 ockuperades Württemberg av den franska armén och hertigparet flydde till Wien. År 1801 slöt Fredrik ett privat fördrag med fransmännen som resulterade i att han och Frankrike delade på Ellwangen. Han antog titeln kurfurste av Württemberg 25 februari 1803. I utbyte mot militära styrkor gav Napoleon honom titeln kung av Württemberg 26 december 1805. Charlotte blev drottning då maken formellt intog tronen 1 januari, och kröntes samma dag i Stuttgart i Württemberg. Württemberg lämnade därmed det Tysk-romerska riket och anslöt sig till Napoleons kortlivade Rhenkonfederation.

Kung Fredriks allians med Frankrike gjorde honom tekniskt sett till en fiende till sin svärfader Georg III, då Frankrike och Storbritannien låg i krig. Drottning Charlotte, förgrymmad över sin svärsons antagande av titeln och rollen som en av Napoleons mest hängivna vasaller, vägrade att tilltala sin dotter som "drottning av Württemberg" i korrespondens.

1813 bytte kung Fredrik sida och anslöt sig till de allierade, där hans status som svåger till prinsen av Wales (den blivande Georg IV) hjälpte hans ställning. Efter Napoleons fall närvarade Fredrik vid Wienkongressen och bekräftades där som kung.

Änkedrottning[redigera | redigera wikitext]

Kung Fredrik avled i oktober 1816.

Charlotte fortsatte att bo på Ludwigsburg Slott i Stuttgart som änkedrottning. Hon tog där emot besök av sina yngre syskon, hertigen av Kent, hertigen av Sussex, hertigen av Cambridge, lantgrevinnan av Hessen-Homburg, och Augusta av Storbritannien.

Hon blev 1819 gudmor till sin brorsdotter, Viktoria av Kent (den blivande drottning Viktoria). 1827 återvände hon till Storbritannien för första gången sedan sitt bröllop för att opereras för ödem.

Hon avled på Ludwigsburg följande år och begravdes i det kungliga gravvalvet.

Aktiviteter[redigera | redigera wikitext]

Charlotte var hela livet konstnärlig aktiv. Hon skapade målningar av blommor, bin och fjärilar och efter en undervisning hos konstnären Albrecht Walcher började hon dekorera porslin. Här skapade hon bilder av mytologiska väsen, djur och landskap. Charlotte dekorerade kläder för födelsedagsfiranden och sin egen bröllop. Hon fortsatte senare med avskärmningar för olika hushållsföremål i slottet Ludwigsburg. Charlotte undervisade sina syskons döttrar i broderi.[6]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] SNAC, Charlotte, Princess Royal, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b] Find a Grave, Charlotte of Württemberg, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  3. ^ Darryl Roger Lundy, The Peerage, Charlotte Augusta Matilda Hanover, Princess Royal of the United Kingdom, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  4. ^ läst: 7 augusti 2020.[källa från Wikidata]
  5. ^ Darryl Roger Lundy, The Peerage.[källa från Wikidata]
  6. ^ Schmidt-Liebich, Jochen (2011). ”Mathilde Charlotte Augusta von Württemberg”. Lexikon der Künstlerinnen 1700-1900. Walter de Gruyter. sid. 307−308 

Allmänna källor[redigera | redigera wikitext]

  • Fraser, Flora. Princesses: The Six Daughters of George III. 2004. London: John Murray, 2005. ISBN 0-7195-6109-4

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Sofia Dorothea (som hertiginna)
Drottning av Württemberg (ej regent)
18051816
Efterträdare:
Katarina Pavlovna