Christian Palme

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Christian Palme
Christian Palme
Christian Palme
Född15 juli 1952
Uppsala
YrkeJournalist, debattör och författare
NationalitetSvensk
Framstående verkOm ondskan i vår tid (bok 2002), Laglös fred (dokumentärfilm 2003)
Framstående priserEldh-Ekblads fredspris (2004), Svenska Publishing-Priset (2010)
Webbplatshttp://www.palme.nu/tribunal

Christian Palme, född 15 juli 1952 i Uppsala, är en svensk journalist, författare och debattör. Han är son till historikern Sven Ulric Palme samt bror till informatikern Jacob Palme och ambassadör Thomas Palme.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Christian Palme arbetade som ung journalist vid bland annat Svenska Dagbladet, Sveriges Radio och United Press International. År 1984 utsågs han till Dagens Nyheters korrespondent i Danmark och år 1993 tillträdde han en tjänst som Dagens Nyheters korrespondent i Östeuropa och på Balkan. Han har även arbetat som underrättelseanalytiker vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST) och som Public Affairs Adviser vid the Office of the High Representative i Bosnien-Hercegovina.

Som Balkankorrespondent gjorde sig Palme känd som en bevakare av de jugoslaviska krigen. När FN:s säkerhetsråd 1993 inrättade Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien (ICTY) i Haag, var Palme en av de första journalister som noterade dess betydelse. Under de följande åren skrev han ett stort antal reportage i Dagens Nyheter om krigsförbrytartribunalen[1] och 2002 samlade han sina erfarenheter i boken Om ondskan i vår tid - Sökandet efter rättvisa på Balkan[2]. Senare följde han upp diskussionen om krigsförbrytarna på Balkan i dokumentärfilmen Laglös fred[3] (tillsammans med Bengt Nilsson, producerad och finansierad av Sveriges Television (2003)). År 2004 tilldelades Christian Palme Eldh-Ekblads fredspris[4] av Svenska freds- och skiljedomsföreningen som ett erkännande för hans banbrytande journalistik om det nya internationella straffrättssystemet.

År 2004 lämnade Christian Palme Dagens Nyheter och tillträdde en tjänst som public information adviser i åklagarens kansli i Internationella brottmålsdomstolen i Haag. År 2007 återvände han till Sverige och tillträdde där en tjänst som forskningskommunikatör och kommunikationsstrateg vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala[5]. Senare har han arbetat som head of press and public affairs[6] vid International Civilian Office i Kosovo, en internationell organisation som på uppdrag av 25 ledande västländer mellan 2008 och 2012 ledde arbetet med att stödja och rådgiva den nyligen självständiga staten. År 2010 tilldelades han Svenska Publishing-Priset som redaktör och ansvarig för Nordiska Afrikainstitutets Annual Report 2009.[7]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Vägen mot rättvisa - De nya krigsförbrytartribunalerna (2000)
Om ondskan i vår tid - Sökandet efter rättvisa på Balkan (2002)
State Building and Exit - The International Civilian Office and Kosovo's Supervised Independence 2008 - 2012 (2013)

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Laglös fred (2003)

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]