Christiane Taubira

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Christiane Taubira, 2013

Christiane Taubira, född 2 februari 1952 i Cayenne i Franska Guyana, är en fransk politiker. Hon är sedan 15 maj 2012 Frankrikes justitieminister i regeringen Ayrault under president François Hollande. Hon kvarstod i sitt ämbete efter regeringsombildningen våren 2014 då regeringen Valls tillträdde och även i regeringen Valls II som tillträdde i augusti 2014.

Taubira föddes i Franska Guyana och tillhörde på 1970-talet dess självständighetsrörelse. Taubira studerade vid Université Paris-Sorbonne och är doktor i ekonomi med en examen i sociologi.

Taubira var ledamot av Frankrikes nationalförsamling 1993-2002 och av Europaparlamentet 1994-1999. Hon tillhör Franska Guyanas oberoende parti Walwari, vilket hon var med och grundade 1993. Partiet är allierat med Parti Radical de Gauche och Tabubira var detta partis kandidat i 2002 års presidentval. Hon uppmärksammades för att hon var den första kvinna från Frankrikes utomeuropeiska departement som kandiderade till president, även om hon endast erhöll 2,3 procent av rösterna. Taubira är initiativtagare till den franska lag från 2001 som bär hennes namn och som erkänner den transatlantiska slavhandeln som ett brott mot mänskligheten.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Michel Mercier
Frankrikes justitieminister
2012 -
Efterträdare:
Innehar fortfarande posten