Christopher Rådlund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tre moln, olja på duk, 100x200 cm.

Christopher Rådlund, född 21 april 1970 i Göteborg, är en svensk målare, tecknare och grafiker bosatt i Oslo, Norge.

Rådlund är utbildad vid Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet, Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo (SHKS), Konsthögskolan i Umeå och Statens Kunstakademi i Oslo.

Rådlund bor och verkar sedan 1991 i Oslo. Rådlund flyttade från Sverige på grund av Norges starka tradition för figurativt måleri, med Odd Nerdrum och ett flertal andra exponenter. Under 1990-talet anknöt sig Rådlund starkt till traditionellt norskt landskapsmåleri, med exempel som Johan Christian Dahl och Peder Balke, och betraktas därför gärna som "nyromantiker", ett epitet han enligt egen utsago inte har något problem med. Med detta följer också att han tagit avstånd från modernismen som teorikomplex och har i stället försökt utveckla ett konstnärskap från traditionsrelaterade parametrar.

Måleriet kännetecknas av skandinaviska landskapsmotiv, utan bestämda igenkännbara geografiska anknytningar, eller som han själv uttrycker det: "Jag målar landskap från den nordatlantiska klimatzonen" och "namnlösa landskap". Hav, himmel, moln, fjällmassiv, träd och skogsdungar utgör den typiska motivsfären, ofta mot en monokromt blånande bakgrund.

Rådlund är en av de drivande konstnärerna i det traditionsmedvetna nyfigurativa konstprojekt som är nära sammanknutet med begreppet retrogardism. Han har gett ut tidskriften Kilden, och har varit gästredaktör för Aorta: journal för retrogardistisk kultur, där han medverkat både som illustratör och skribent. Han har också gjort bokomslag, exempelvis till Emil Kléens Venus anadyomene (2008). Rådlund har parallellt med detta arrangerat konserter och utställningar av traditionsrelaterade konstuttryck i Oslo och i övriga Skandinavien. Han var bland annat en av dem som initierade genreövergripande Frie Kunster på St. Olavs gate i Oslo, Skandinaviens enda traditionsbaserade kulturforum. I det genreöverskridande står samarbetet med kompositören Marcus Paus i särställning.

Under sommaren 2009 var Christopher Rådlund och Axess magasins Johan Lundberg kuratorer för konstutställningen Figurationer på Edsviks konsthall i Sollentuna kommun. Utställningen gav tillsammans med boken Figurationer (Atlantis förlag) upphov till en av 00-talets mest affekterade svenska konstdebatter, där bland annat det nuvarande konstklimatet diskuterades, men också förhållandet mellan estetik och ideologi.

Rådlund är representerad på bland annat Kungliga biblioteket i Stockholm, Göteborgs konstmuseum[1], Stortinget i Oslo och Filmstaden[förtydliga] i Solna.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]