Cikadavårtbitare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Cikadavårtbitare
Metrioptera roeseli male Richard Bartz.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Rätvingar
Orthoptera
Underordning Långhornsrätvingar
Enisfera
Familj Vårtbitare
Tettigoniidae
Släkte Metrioptera
Art Cikadavårtbitare
M. roeselii
Vetenskapligt namn
§ Metrioptera roeselii
Auktor Hagenbach, 1822
Hitta fler artiklar om djur med

Cikadavårtbitare (Metrioptera roeselii), även kallad ängsvårtbitare, är en art i insektsordningen hopprätvingar som tillhör familjen vårtbitare.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Cikavårtbitaren har en kroppslängd på 12 till 18 millimeter. Färgen på kroppen varierar från grönaktigt till brunaktigt och rödbrun till gulaktigt vit, med mindre mörkare markeringar på huvud, kroppssidor och bakben. Vingarna är korta.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Cikadavårtbitaren finns i delar av Europa och Asien. I Sverige har den främst hittats i Mälardalen där den numera expanderar ut ifrån dess tidigare kärnområde vid Mälaren. Ett fåtal isolerade populationer förekommer från Skåne i söder upp till Luleå i norr [1] .

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Cikadavårtbitarens habitat är främst gräsmarker, som ängar. Till levnadssättet är den en omnivor, som både äter växter och tar andra mindre insekter. Gräs och örter utgör dock övervägande delen av dess föda. Hanen stridulerar, det vill säga spelar, för att locka till sig honor.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke & Ander, Kjell. Gräshoppor, syrsor och deras släktingar: Naturguide i färg om rätvingarnas utseende, utveckling, levnadssätt och beteenden, Interpublishing AB, 1978. ISBN 91-534-0464-5.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kaňuch, Peter; Berggren, Åsa; Cassel-Lundhagen, Anna (2013). ”Colonization history of in northern Europe indicates human-mediated dispersal”. Journal of Biogeography 40 (5): sid. 977–987. doi:10.1111/jbi.12048. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]