Cinnober

Från Wikipedia
För finansföretaget Cinnober, se Cinnober Financial Technology.

För pigmentet Cinnober, se Cinnober (pigment).

Cinnober
Cinnober(röd) på dolomit(vit).
KategoriMineral
GruppSulfid
Kemisk formelHgS
Färgröd
KristallstrukturTrigonalt
SpaltningPerfekt
Brotthalvmussligt
Hårdhet (Mohs)2-2,5
Glansdiamant till halvmetalliskt
Streckfärgljusrött
Densitet8,2
Referenser[1]
Cinnober

Cinnober, (HgS), (kvicksilversulfid) är ett röd-orange mineral. Det förekommer i tre kristallformer, varav en länge använts som pigment, i sin naturliga form under samma namn, cinnober, men i en renare, syntetisk form kallat vermillion.[2] Numera är dess användning förbjuden på grund av sin giftighet.

Cinnober används även för att framställa kvicksilver som man utvinner genom upphettning i luft, varvid det bildas kvicksilver och svaveldioxid (SO2).

Förekomst

Cinnober förekommer i naturen som cinnabarit, som är ett mycket mjukt, kochenillrött mineral, med densitet 8,0 - 8,2. Förekomsten finns i ådror i lera och sandsten på många ställen i Europa och Amerika.

Det förekommer antingen som små kristaller eller som täta, korniga massor med färg från kochenillrött till blygrått. I finmalen form är dock pulvret betydligt ljusare. Cinnabarit är den viktigaste malmen för framställning av kvicksilver och har endast i liten omfattning, i finmalen form, använts till målarfärg.[3]

Vetenskapshistorisk roll

Tolkningen av resultaten vid sönderdelningen av cinnober vid upphettning, till metalliskt kvicksilver under bildande av svaveldioxid, var central inom den pneumatiska kemin i övergången från flogistonteorin till modern kemi, med syre som grundämne, den så kallade kemiska revolutionen.

Källor

  1. ^ Price, Monica; Walsh, Kevin (2005). Bergarter och mineral. Bonniers Naturguider. Översatt av Erik Jonsson. Stockholm: Albert Bonniers Förlag. sid. 88,(7). ISBN 91-0-010458-2  Originalets titel: Rocks and Minerals (Doring Kindersley Ltd).
  2. ^ Nicholas Eastaugh et al. (2008): Pigment Compendium Butterworth-Heinemann. ISBN 9780750689809 Läst 16 maj 2017.
  3. ^ Meyers varulexikon, Forum, 1952