Blå kärrhök

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Circus cyaneus)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Blå kärrhök
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Circus cyaneus, Ballaugh Curragh, Isle of Man 1.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningHökfåglar
Accipitriformes
FamiljHökartade rovfåglar
Accipitridae
UnderfamiljKärrhökar
Circinae
SläkteKärrhökar
Circus
ArtBlå kärrhök
C. cyaneus
Vetenskapligt namn
§ Circus cyaneus
Auktor(Linné, 1766)
Utbredning
Circus cyaneus distribution map.png
Utbredning
Ljusgrön - Sommar
Grönt - Året runt
Blått - Vinter
Synonymer
  • Falco cyaneus, Linné 1766 (protonym)
  • Strigiceps cyaneus, Malm 1877[2]
Hitta fler artiklar om fåglar med

Blå kärrhök (Circus cyaneus) är en fågel i familjen hökartade rovfåglar inom ordningen hökfåglar.[3]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Adult hona fotograferad i juli i Skottland.

Blå kärrhök har en typisk kärrhöksprofil med långa, ganska smala vingar och ganska lång stjärt. Den är en stor kärrhök som mäter 30–35 cm och har ett vingspann på 105–125 cm. Den adulta hanen är ljust blågrå på ovansidan, ljusare på undersidan och har svarta vingspetsar. Honan och juvenilen är brungrå, har en vit, ostreckad övergump och en ljusare brunstreckad undersida. När den glidflyger nära marken håller den vingarna i en V-ställning och dess flygteknik är lik den hos brun kärrhök.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Den blå kärrhöken är en flyttfågel som häckar över de nordliga delarna av Europa och Asien. Vintertid flyttar de palearktiska bestånden till sydligare områden i Europa, norra Afrika och tempererade Asien och förekommer som längst norrut i södra Sverige och norra Storbritannien. I de mildare häckningsområdena, som Frankrike och Storbritannien, kan arten uppträda året om.

Tidigare betraktades amerikansk kärrhök (Circus hudsonicus) som en underart till blå kärrhök. Denna urskiljs dock allt oftare som egen art, baserat på morfologi och genetiska studier som visar att den amerikanska kärrhöken troligen är närmare släkt med den sydamerikanska arten grå kärrhök (C. cinereus).

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I motsats till den bruna kärrhöken är blå kärrhök vanligast vid sjöarna i Norrland, i övrigt föredrar de liknande biotoper. Under vintern flyttar den till södra eller västra Europa, ibland bara till södra Sverige.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Honfärgad, förmodligen juvenil. Notera de mörka armpennorna, den rundade vingspetsen med de fem vingpennorna, den tvärbandade stjärten och den vita obandade övergumpen.
Circus cyaneus

Blå kärrhök är en rovfågel som häckar i hedlandskap och våtmarker, men även i odlingsbygd i Eurasien. De placerar sitt bo direkt på marken och lägger i genomsnitt 4-6 vitaktiga ägg per häckningssäsong.[4] Vintertid förekommer den i öppna biotoper och kan då övernatta i grupp, ofta med stenfalk och brun kärrhök. Den blå kärrhöken jagar små däggdjur och fåglar genom överraskningsattacker, genom att långsamt glida över fält och hedar.[4] Under födosöket ger den ofta ifrån sig läten.

Blå kärrhök och människan[redigera | redigera wikitext]

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Den blå kärrhöken har ett mycket stort utbredningsområde som uppskattas till över 1–20 miljonen kvadratkilometer och dess globala population uppskattas till 1,3 miljoner individer. Populationstrenden är negativ men inte tillräckligt stor för att arten ska bedömas som hotad, och bedöms därför som livskraftig (LC) av IUCN.[1]

Status i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Arten är rödlistad i Sverige. 2005 bedömdes den som sårbar (VU) men 2010 hade hotstatusen nedgraderats till nära hotad (NT).[5] Den statusen behåller blå kärrhök i den senaste rödlistan från 2015.[6]

Namn[redigera | redigera wikitext]

Tidigare har blå kärrhök även kallats "hedhök" och "blåhök".[2] Det senare namnet föreslogs först av Carl J. Sundevall.[2]

I kulturen[redigera | redigera wikitext]

Blå kärrhök är Västerbottens landskapsfågel.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] BirdLife International 2016 Circus cyaneus Från: IUCN 2016. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.3 www.iucnredlist.org. Läst 16 december 2016.
  2. ^ [a b c] Malm, A. W. (1877) Göteborgs och Bohusläns Fauna; Ryggradsdjuren, Göteborg, sid:248
  3. ^ Gill, F & D Donsker (Eds). 2016. IOC World Bird List (v 6.4). doi : 10.14344/IOC.ML.6.4.
  4. ^ [a b] del Hoyo, J., Elliott, A., & Sargatal, J., eds. (1994). Handbook of the Birds of the World Vol. 2. Lynx Edicions, Barcelona ISBN 84-87334-15-6.
  5. ^ ”Rödlistade arter i Sverige 2010” (Noia 64 mimetypes pdf.png PDF). Artdatabanken. Sveriges lantbruksuniversitet. sid. 114. https://www.artdatabanken.se/globalassets/ew/subw/artd/2.-var-verksamhet/publikationer/4.-rodlista-2010/274614_inlaga_liten_sid-del2-200-592.pdf. Läst 7 november 2017. 
  6. ^ Artdatabankens rödlista 2015 PDF

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]