Clark Gable

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Clark Gable
Clark Gable 1938.
Clark Gable 1938.
FöddWilliam Clark Gable
1 februari 1901
Cadiz, Ohio, USA
Död16 november 1960 (59 år)
Los Angeles, Kalifornien, USA
Aktiva år1924–1960
MakaJosephine Dillon (1924–1930)
Maria "Ria" Franklin Printiss Lucas Langham (1931–1939)
Carole Lombard (1939–1942)
Sylvia Ashley (1949–1952)
Kay Williams (1955–1960)
Signatur
Clark Gable signature.svg
IMDb SFDb

Clark Gable och Vivien Leigh i Borta med vinden (1939).

William Clark Gable, född 1 februari 1901 i Cadiz i Ohio, död 16 november 1960 i Los Angeles i Kalifornien, var en amerikansk skådespelare som främst är känd för huvudrollen tillsammans med Vivien Leigh i filmklassikern Borta med vinden (1939), baserad på Margaret Mitchells roman med samma titel.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Tidigt liv[redigera | redigera wikitext]

Clark Gable lämnade skolan och föräldrahemmet som 14-åring för att börja arbeta på en däckfabrik i den närbelägna staden Akron. Där gick han på teatern för första gången i sitt liv och började arbeta kvällstid bakom scenen, utan lön. Han hade precis börjat få småroller när hans far tog med honom till oljefälten i Oklahoma där han arbetade som oljeborrare medan han drömde om teatern.

21 år gammal gav han sig iväg med ett kringresande teatersällskap. Framgången var bristande och han fick istället försörja sig bland annat som skogshuggare och slipsförsäljare. Gable slöt sig till ett annat teatersällskap, där han träffade skådespelerskan Josephine Dillon, som var 14 år äldre än han. De gifte sig och bosatte sig i Hollywood där Gable lyckades få en del småroller. Han filmdebuterade 1924 i Det förbjudna paradiset. Gable och hans hustru separerade (de skilde sig officiellt 1930) och han fortsatte att resa runt med teatersällskap tills han år 1928 gjorde han debut på Broadway. Han fick dessutom chansen att provfilma, men producenten Darryl F. Zanuck gav honom "tummen ner" med orden: "Hans öron är för stora. Han liknar en apa".[källa behövs]

Genombrott[redigera | redigera wikitext]

Clark Gable gav emellertid inte upp och skrev slutligen filmkontrakt med MGM. Han hade en del småroller, oftast som brutal gangster, innan han fick sitt stora genombrott 1931 i Farlig kärlek. Inom några år var Clark Gable en av USA:s populäraste skådespelare, och han fick en Oscar för huvudrollen i Frank Capras Det hände en natt 1934. 1937 utsågs han till "King of Hollywood", och 1939 släpptes det som kom att bli Gables paradroll som Rhett Butler i Borta med vinden - en av filmhistoriens största succéer.

Militär karriär och dalande popularitet[redigera | redigera wikitext]

År 1942 drabbades Gable av en personlig tragedi när hans hustru sedan 1939, skådespelerskan Carole Lombard, omkom i en flygolycka. Helt förstörd av sorg beslöt sig Gable för att söka värvning i US Army Air Forces och steg där snabbt i graderna till major. Han erhöll flera utmärkelser för sina fem skarpa uppdrag som skytt i en Boeing B-17 Flying Fortress över Tyskland under andra världskriget. Efter återkomsten från kriget började emellertid Gables popularitet att dala, mycket på grund av att han blev äldre, hade börjat dricka och blev lätt överviktig. Han gifte 1949 om sig med Lady Sylvia Ashley, som i mångt och mycket liknade Carole Lombard, men paret skildes efter bara några år. År 1955 ingick han nytt äktenskap, denna gång med ännu en Lombard-kopia, Kay Spreckels.[källa behövs]

Gables kontrakt med MGM hade löpt ut 1954 och det förnyades inte. Gable började frilansa, och hans sista rollinsats blev 1960 i De missanpassade mot Marilyn Monroe, en av hans bästa rollprestationer någonsin,[enligt vem?] men han avled innan han fick läsa de positiva recensionerna.

Död och eftermäle[redigera | redigera wikitext]

Clark Gable drabbades av en hjärtattack och avled 16 november 1960. Han fick ej heller uppleva att bli far till sitt andra barn, sonen John Clark. Hans första barn Judy Lewis var dotter till skådespelerskan Loretta Young som han hade en kort affär medan de arbetade på filmen The Call of the Wild.

Clark Gable var berömd för sin karaktäristiska mustasch (som han dock fick offra under inspelningen av Myteri) och för sina stora öron.

Han har en stjärna för insatser inom film på Hollywood Walk of Fame vid adressen 1608 Vine Street.[1]

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://projects.latimes.com/hollywood/star-walk/clark-gable/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]