Collège de France

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Collège de France, innergården

Collège de France är en högre forskningsinstitution (Grand établissement) belägen i Paris. Det ger även utbildning, men endast till professorer och forskare.

Collège de France grundades 1530 på begäran av Frans I av Frankrike. Inspirerad av humanismen skulle den vara ett alternativ till Sorbonne, och fokusera på sådana discipliner som hebreiska, grekiska och matematik. Ursprungligen kallades den Collège Royal, och senare Collège des Trois Langues (Latin: Collegium Trilingue), Collège National, Collège Impérial, och fick namnet Collège de France 1870. Den ligger i Paris femte arrondissement.

Vad som är unikt för Collège de France är att det är öppet för alla, dock inte vissa högre kurser. Dess målsättning är att undervisa vetenskap i verkligheten, varför forskarna är bland dagens mest inflytelserika, vilket ämne de än är ledande inom. Fastän skolans motto är Docet Omnia ("undervisa allt), har Maurice Merleau-Pontys fras "Not preconceived notions, but the idea of free thought" graverats i guld i skolans entré.

Vid Collège de France kan inga examen tas, men det finns forskningslaboratorier och även ett av Europas bästa forskningsbibliotek, med sektioner för historia, samhällsvetenskaper, humaniora, kemi och fysik, med sällsynta böcker.

Fakultet[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande professorer:

Tidigare professorer har varit bland andra:

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia