Colony Collapse Disorder

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser av förkortningen CCD, se CCD (olika betydelser)

Colony Collapse Disorder, (CCD) är ett fenomen som innebär att arbetsbin plötsligt försvinner från bikupor vilket resulterar i att bisamhällen kollapsar. I USA rapporteras att 2,4 miljoner samhällen har utplånats sedan 2006.[1] Fenomenet har hittills rapporterats från Europa och USA. Flera teorier om orsaker har framförts men ingen är bevisad. En av dessa teorier hänvisar till parasiten Nosema ceranae och viruset IAPV. Andra pekar på den ökade användningen av bekämpningsmedel i jordbruket, och då framför allt av växtgifterna Klotianidin och Imidakloprid, som en förklaring till CCD.[2] Om förbudsläget, se Honungsbi.

CCD som begrepp är huvudsakligen amerikanskt. Ett annat begrepp som används för samma företeelse är Honey Bee Depopulation Syndrome eller HBDS[3].

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Roland Johansson (2007) Virus bakom massdöd bland bin, Svenska Dagbladet, www.svd.se, publicerad: 6 september 2007
  2. ^ German Consumer Protection Agency Bulletin 9 juni 2008
  3. ^ Niccolo Caldaro: Social Behaviour and the Superorganism: Implication for Disease and Stabilty in Complex Animal Societies and Colony Collapse Disorder in Honeybees, Interdisciplinary Description of Complex Systems 13(1), ss 82-98, 2015, läst 2015-02-09