Coop Butiker & Stormarknader

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Coop Forum)
Hoppa till: navigering, sök
Coop Butiker & Stormarknader AB
Konsum i Krokek 2007.jpg
Coop Konsum i Krokek.
Org.nr 556030-5921
Typ Privat aktiebolag
Huvudkontor Sverige Solna, Sverige
Nyckelpersoner Tommy Ohlström
Styrelseordförande
Magnus Johansson
Vd
Bransch Detaljhandel
Antal anställda 3 448 – December 2016
Ekonomi
Omsättning 16,576 miljarder SEK
Rörelseresultat 117,693 miljoner SEK
Vinst efter skatt 324,1 miljoner SEK
Tillgångar 4,054 miljarder SEK
Eget kapital 1,804 miljarder SEK
Struktur
Moderbolag Kooperativa Förbundet
Avdelningar Coop Nära
Coop Konsum
Coop Extra
Coop Forum
Coop Bygg
Övrigt
Webbplats Coop.se
Fotnoter Statistik från 2016 års bokslut.[1]
Coop Forum i Norrköping
Coop Extra i Nyköping
Konsum Ringen, Motala

Coop Butiker & Stormarknader AB (tidigare Coop Sverige) är ett affärsområde inom Kooperativa Förbundet (KF) och som driver dagligvaruhandel i butikskedjorna Coop Konsum, Coop Forum, Coop Nära, Coop Extra och Coop Bygg samt i Stockholmsområdet även Coop Online och Coop Daglivs.

Coop Butiker & Stormarknader driver dagligvaruhandel för de fem konsumentföreningar som inte själva bedriver någon handel. Verksamheten omfattar cirka 55 procent av den kooperativa dagligvaruhandeln i Sverige. Coop har i sin helhet en marknadsandel av svensk dagligvaruhandel på 20 % (2015).[2]

Butikskoncept[redigera | redigera wikitext]

Coop Nära[redigera | redigera wikitext]

Coop Nära är små butiker som har långa öppettider och målet är att ligga nära kunderna.

Coop Konsum[redigera | redigera wikitext]

I början av 1990-talet överlät de fem största konsumentföreningarna som utgjorde 60% av medlemmarna (Konsumentföreningen Norrort, Konsumentföreningen Solidar, Konsumentföreningen Stockholm, Konsumentföreningen Svea och Konsumentföreningen Väst) sina butiker till Kooperativa förbundet. Dessa fick namnet Gröna Konsum. Föreningarna finns kvar; det är bara driften av butikerna som överlåtits till Kooperativa förbundet.

Coop Konsum är sedan 2001 namnet på de flesta butiker som drivs av Coop. År 2002 överfördes Coop Konsum från KF till då nybildade Coop Sverige som valde att samla alla butiker under samma varumärke; de butiker som tidigare var Gröna Konsum blev nu Coop Konsum. Den första butiken att byta namn till Coop Konsum var Coop Konsum Eriksberg, numera Coop Extra Eriksberg som bytte namn i november 2001. Övriga butiker följde efter i början av 2002.

I Coop Konsum-kedjan ingår 401 butiker (januari 2008). Tretton större butiker har bytt namn till Coop Extra.

Konsumbutiker som drivs av fristående konsumentföreningar heter dock fortfarande bara Konsum.

Under 2015 och 2016 har ett antal tidigare Coop Konsum-butiker i södra Sverige renoverats. Samtidigt har de genomgått en namnändring och butikerna heter numera enbart Coop.

Coop Extra[redigera | redigera wikitext]

Coop Extra i Linköping målas om i september 2017.

Coop Extra är den näst största av butikerna med namnet Coop och har som mål att "vara ortens bästa matbutik".

Under 2016 och 2017 pågår ett arbete med att ändra temafärgen för Coop Extra från klarröd till dämpat brun.[3]

Coop Forum[redigera | redigera wikitext]

Coop Forum är den största butiktypen av Coops dagligvarubutiker och omfattar många av de stormarknader som tidigare hette Obs!, Robin Hood, B&W eller Prix (den sista Prixbutiken i Sverige, i Hofors, omvandlades under 2009 till en Coop Extra-butik). Innan namnändringen 2001 till Coop Forum hade KF 914 Konsum-butiker, 32 Obs! Stormarknader, 10 B&W Stormarknader, 16 Robin Hood och 33 Prix-varuhus.

Det finns tre olika format av Coop Forum-butiker, beroende på hur stor butiken är. Butikens storlek styr sedan hur brett sortimentet är. Coop Forum drivs antingen av Coop eller av en lokal konsumentförening (enligt ett franchise-liknande avtal med Coop).

Under 2015 och 2016 har ett antal tidigare Coop Forum-butiker i södra Sverige renoverats. Samtidigt har de genomgått en namnändring och butikerna heter numera "Stora Coop".

Stockholms län[redigera | redigera wikitext]

I Stockholms län finns det 12 butiker: i Bromma, Haninge, Häggvik, Kungsängen, Nacka, Norrtälje, Södertälje, Täby, Vinsta, Värmdö, Västberga och Åkersberga. Tidigare fanns en butik i Fittja (vid Botkyrka handel), men den lades ned på grund av för få kunder. Det fanns även en butik i Rotebro, men den gjordes om till Coop Extra i mars 2010.

Coop Bygg[redigera | redigera wikitext]

Coop Bygg är en byggkedja som finns på 45 (januari 2008) orter i Sverige. Butikerna är Coop Forum-butiker med bygg- och trädgårdsavdelning och vänder sig till "gör-det-självare" enligt Coop själva. Följande avdelningar finns:

 • Verktyg & beslag
 • VVS & bad
 • El & värme
 • Vitvaror
 • Inredning & förvaring
 • Färg, vägg, golv
 • Finbygg
 • Grovbygg
 • Trädgård
 • Kök

Egna varumärken[redigera | redigera wikitext]

Blåvitt

Coop har haft flera egna varumärken, så kallade EMV, inom olika områden.

Blåvitt lanserades 1979 i Sverige. Blåvitt kännetecknades av att dess produkter såldes till ett lågt pris, och utan stor marknadsföring samt att varornas namn var självbeskrivande, (tandkräm hette tandkräm, exempelvis). Produkternas förpackningsdesign var enkel för att hålla nere kostnaderna.

X-tra är Coops lågprismärke, som innehåller bl.a rengöringsprodukter, kycklingfilé, ris, läsk, krossade tomater, juice, pommes frites och kaffe. I takt med att X-tra introducerades ersättes märket Blåvitt.

Coop ersätter det gamla märket Signum som har cirka 500 produkter. Varumärket finns på Coop Forum, Coop Extra, Coop Nära och Coop Konsum. Det är meningen att varorna ska likna de etablerade varumärkena, men med ett lägre pris och en enhetlig design på alla produkter.

Änglamark är Coops märke för miljövänliga/ekologiska varor och har Sveriges största ekologiska sortiment.[källa behövs] Varumärket introducerades 1991 efter krav på ekologiskt odlade produkter. Änglamarks sortiment sträcker sig från ekologiska livsmedel och hundmat till tvål och toalettpapper. Livsmedlen är KRAV-märkta. Dessutom är kaffe, te, choklad och kakao även Fairtrade-märkta. Änglamarks hygien- och kemtekniska produkter är miljömärkta med Svanen eller Falken. Fisk certifieras med MSC. Varorna transporteras så korta sträckor som möjligt och med så lite emballage som möjligt för att minska koldioxidmängden från avgaserna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Bokslut & Nyckeltal – Coop Butiker & Stormarknader AB”. Allabolag.se. http://www.allabolag.se/5560305921/bokslut. 
 2. ^ Stock Magazine 2017:1.
 3. ^ Konsum Triangeln blir brunt, Eskilstuna-Kuriren, 17 februari 2016.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]