Coricykeln

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Coricykeln är den fysiologiska process där laktat från musklerna omvandlas till glukos i levercellerna (hepatocyterna) för att kunna transporteras tillbaka till musklerna igen. Laktat bildas under glykolysen om den sker under anaeroba förhållanden, dvs. om syre saknas. När man anstränger sig mycket så hinner inte musklerna syresättas och då sjunker pH i blodet till följd av laktatjonerna, ett tillstånd som om det fortskrider kan leda till acidos när blodet blir tillräckligt surt. Laktat transporteras med blodet till levern där det omvandlas till glukos genom glukoneogenes vilket är en energikrävande anabol reaktion. Glukos kan därifrån transporteras tillbaka till muskelcellerna.

Alanincykeln[redigera | redigera wikitext]

I processen då pyruvat omvandlas till laktat bildas också alanin, detta kallas alanincykeln. Omsättningen av alaninet liknar coricykeln. Den börjar med en transaminering med hjälp av alaninaminotransferas, som utför fölljande reaktion i muskelcellerna:

glutamat + pyruvat ⇌ α-ketoglutarat + alanin.

Alaninet transporteras till levern där cykeln avslutas med en deaminering, vilket ger urea och pyruvat, som kan ingå i glukoneogenesen för att återbilda glukos.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Biochemistry, 3rd Edition P. Champe, R. Harvey