Urea

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Urea
StrukturformelMolekylmodell
Systematiskt namnDiaminometanal (organiskt)
Karbonyldiamid (oorganiskt)
Övriga namnKarbamid
Kemisk formelCO(NH2)2
Molmassa60,07 g/mol
UtseendeVitt pulver
CAS-nummer57-13-6
SMILESNC(=O)N
Egenskaper
Densitet1,32 g/cm³
Löslighet (vatten)1080 g/l (20 °C)
Smältpunkt132,7 °C
Faror
HuvudfaraInga
NFPA 704

NFPA 704.svg

1
2
0
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Urea (från grekiska οὖρον, ouron, urin), urinämne eller karbamid är en kvävehaltig kemisk förening, med den kemiska formeln CO(NH2)2.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Urea finns naturligt i urinen hos alla däggdjur. När kroppen bryter ner aminosyror, omvandlas dess kväve till det giftiga ämnet ammoniak vilket i sin tur omvandlas till urea i ureacykeln. Aminosyrorna härstammar från nedbrutna proteiner.

Förutom hos djur förekommer urea även i cellsaft hos högre stående växter och i vissa svampar.[1]

Framställning[redigera | redigera wikitext]

Urea var det första organiska ämne som man lyckades framställa syntetiskt. Detta gjordes 1828 av den tyske kemisten Friedrich Wöhler som därmed slog hål på teorin om att organiska (kolhaltiga) föreningar krävde en särskild "livskraft" för att kunna bildas.

Urea Synthesis Woehler.png

Tekniskt framställs urea i speciella reaktorer genom upphettning (180–200 °C) av koldioxid och ammoniak under högt tryck (13–20 MPa).[1]

Användning[redigera | redigera wikitext]

I jordbruket används urea som gödselmedel, inom industrin i vissa plaster (karbamidformaldehyd), och i livsmedelsindustrin som tillsats i glass och tuggummi (E-nummer E 927 b). När urea används av kosmetikaindustrin, till exempel i hudkrämer, kallar man den för karbamid. Urea används också inom biokemin som denatureringsmedel. Urea används främst för avisning av landningsbanor på flygplatser, tidigare även för avisning av flygplan. Ett annat användningsområde är i avgasreningen på dieselmotorer för att sänka utsläppen av kväveoxider. Urea är ett ämne som har eutrofierande effekt på både mark och vatten vilket orsakar stora miljöproblem.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Bra Böckers lexikon. 1980.

Se även[redigera | redigera wikitext]